APNV: Amânarea instituirii regimului de protecţie naturală a Deltei Văcăreşti poate avea consecinţe negative

Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) solicită autorităților aprobarea în regim de urgență a Hotărârii privind instituirea regimului de protecție naturală la Parcului Natural Văcărești, în caz contrar consecințele ar putea fi negative asupra ecosistemului.
Iulian Tudor
30 oct. 2015, 10:25
APNV: Amânarea instituirii regimului de protecţie naturală a Deltei Văcăreşti poate avea consecinţe negative

Inițiate pe 18 septembrie 2015, consultările publice pentru adoptarea HG-ului Parcului Natural Văcărești s-au încheiat în data de 29 octombrie.

„Prin intermediul rețelelor de socializare, informațiile despre parc au ajuns la sute de mii de persoane. Totodată, pe adresele de corespondență ale APNV, timp de o lună, s-au primit numeroase mesaje de susținere, sugestii de amenajare și propuneri concrete de implicare. Avem convingerea ca proiectul de HG pentru înființarea parcului a fost astfel unul dintre cele mai bine promovate proiecte legislative din România ultimilor ani. În perioada următoare, HG-ul de înființare a parcului ajunge pe masa de lucru a Guvernului pentru a putea fi aprobat. În acest context, APNV solicită factorilor responsabili din Guvern să abordeze HG-ul cu maximă responsabilitate și solicită aprobarea sa în regim de urgență. Amânarea aprobării actului poate avea consecințe negative asupra ecosistemului. În lipsa regimului de protecție, instaurat prin lege, zona va fi în continuare expusă incendiilor, tăierilor de arbori, braconajului piscicol, deșeurilor, delicte foarte des întâlnire în zonă în anotimpul rece”, precizează APNV, într-un comunicat de presă.

Reprezentanții Asociației precizează că dosarul de înființare a Parcului Natural Delta Văcărești, întocmit de APNV, este depus la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor de pe data de 4 septembrie 2015 și conține Studiul de fundamentare științifică, Avizul Academiei Române, Hotărârea Consiliului General al Capitalei, punctele de vedere ale factorilor interesați și documentele cadastrale ale zonei.

La finele lunii mai a acestui an, consilierii municipali au adoptat, în unanimitate, un proiect de hotărâre privind avizarea a 183 de hectare din fostul lac Văcărești, care ar putea deveni astfel arie naturală protejată de interes național.

Statutul de parc natural urmează să fie stabilit prin hotărâre de Guvern, documentația necesară cuprinzând și o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București /CGMB/ în acest sens.

Academia Română, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, a emis, în mai 2013, un aviz favorabil de încadrare a Parcului Natural Văcărești în categoria de arie naturală protejată tip parc natural.

Situat la 10 kilometri de Piața Universității, Parcul Natural Văcărești se întinde pe o suprafață de 183 hectare, fiind cel mai mare spațiu verde compact al Capitalei. Cu o bogată floră și faună, parcul este o oază a diversității biologice, alcătuită din mai multe specii de plante, mamifere, păsări, reptile și amfibieni, pești și insecte.

Păsările sunt cel mai bine reprezentate din cadrul faunei mari, cu un număr de 94 de specii, dintre care peste 50 protejate de legislația internă și internațională, iar principalele specii de mamifere sunt vidra (Lutra Lutra), nevăstuica (Mustela nivalis) și vulpea (Vulpes Vulpes).

Citeşte şi Proiectul de HG privind declararea Lacului Văcăreşti parc natural, pus în dezbatere publică

Spynews
Cele două ipoteze luate în calcul de anchetatori în cazul morții lui Andrei Versace. Ce se știe despre ultima perioadă din viața lui
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Strada din București pe care accesul femeilor neînsoțite a fost interzis. Puțină lume își mai aduce aminte de această bizarerie. Unde se afla, de fapt, drumul de lemn
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Tragedie după tragedie în Brăila! Fratele principalului suspect în cazul ucideii Marinei a murit într-un accident de mașină
Spynews
Alertă ANM! A fost emis cod galben de ploi, vijelii și grindină. Canicula nu dispare, însă, din România
Evz.ro
Așa se curăță cel mai ușor peștele. Tehnica e simplă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului: „Avea...”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Amendă 1.300 de lei, chiar dacă ai documentele la tine. Dreptul legal pe care șoferii NU îl au
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Grecia utilizează drone pentru supravegherea plajelor și combaterea amplasării ilegale de șezlonguri
MediaFlux
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'