Apocalipsă meteorologică după cupola de foc. „Rafale de vânt de peste 200 km/h”. Sezonul uraganelor din 2024, „unul dintre cele mai intense”

Uraganele sunt mai frecvente și mai devastatoare. În România, avem valuri de caniculă şi furtuni tot mai violente.
Filip Stan
02 iul. 2024, 00:04
Apocalipsă meteorologică după cupola de foc.

Sezonul uraganelor debutează în forţă în iulie 2024. O regiune extinsă din sud-estul Caraibelor se află în alertă maximă, sub ameninţarea uraganului Beryl, o furtună de categoria patru, fiind primul din acest sezon, a anunțat duminică Centrul Național pentru Uragane din SUA (NHC), potrivit dw.com.

„Avioanele de recunoaștere au descoperit că Beryl este acum un uragan extrem de periculos de categoria patru”, se arată în comunicat, avertizând că rafalele de vânt care pun viața în pericol și furtuni sunt așteptate luni dimineață în Insulele Windward, un grup de insule care include Martinica, Sfânta Lucia și Grenada.

Prognoza meteo. Furtuni cu putere de ciclon chiar de la noapte. Vor fi descărcări electrice, grindină şi ploi torenţiale

Potrivit NHC, uraganul este situat la aproximativ 565 de kilometri est-sud-est de Barbados, cu rafale de vânt de 215 kilometri pe oră.

O furtună de categoria trei sau mai mare pe scara Saffir-Simpson este considerată un uragan major.

Barbados, o ţară insulară din Caraibe, a fost plasată în alertă de uragan, în timp ce St. Lucia, Saint Vincent şi Grenadine şi Grenada au fost plasate sub atenţionare de uragan, a precizat NHC în cel mai recent buletin informatic. Avertizări sau atenţionări de furtună tropicală sunt în vigoare pentru Martinica, Tobago şi Dominica.

Uraganele, mai frecvente și mai devastatoare
Pe fondul încălzirii globale, fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi uraganele, sunt mai frecvente şi mai devastatoare.

La Bridgetown, capitala Barbados, maşinile formau cozi la benzinării, în timp ce supermarketurile şi magazinele alimentare erau pline de clienţi în căutare de alimente, apă şi alte produse, potrivit AFP. Unii locuitori au început să monteze protecţii suplimentare la case.

CLUSIV Elena Mateescu, director ANM, anunță schimbări bruște de temperaturi la începutul lunii iulie: „Prima zi din luna lui Cuptor va fi caracterizată de temperaturi în creștere”

„Condiţiile atmosferice şi oceanice sunt favorabile unei noi intensificări în următoarele două zile – Beryl ar urma să atingă nivelul de uragan major, înainte de a tranzita Antilele Mici”, a indicat duminică site-ul Météo France la ora locală 17:30 (21:30 GMT).

Centrul acestei furtuni ar urma să treacă în cursul zilei de luni între Grenada şi St. Lucia, potrivit serviciului meteorologic francez.

Potrivit NHC, vântul va atinge 100 km/h, fiind posibile „rafale mai puternice”. „Condiţii de uragan sunt aşteptate în zona de avertizare de uragan începând de duminică seară”, a precizat NHC, avertizând cu privire la ploi abundente, inundaţii, vânturi şi valuri de furtună cu potenţial letal, care ar putea ridica nivelul apei cu până la 2,1 metri peste valorile normale.

Un uragan major este echivalent cu un uragan de categoria a treia sau mai mare, cu rafale de vânt de până la 178 km/h. Potrivit experţilor, un astfel de fenomen apărut atât de devreme în sezonul uraganelor, de la începutul lunii iunie până la sfârşitul lunii noiembrie, în Statele Unite, ar fi foarte rar.

Începând de vineri, prefectul din Martinica a mobilizat centrul operaţional departamental al insulei, teritoriul francez cel mai ameninţat de traiectoria probabilă a furtunii, a anunţat biroul său.

„Este deja foarte probabil ca marea să fie foarte agitată începând de duminică seara şi cu siguranţă în cursul zilei de luni”, au anticipat, la rândul lor, serviciile statului francez din Martinica.

Sezonul uraganelor din 2024, „unul dintre cele mai intense”

Valuri de până la cinci metri sunt aşteptate în canalul St. Lucia, la sud de insula franceză.

Sezonul uraganelor din 2024 ar putea fi, potrivit Meteo France, „unul dintre cele mai intense”.

Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din Statele Unite a prognozat, de asemenea, la sfârşitul lunii mai, un sezon extraordinar, estimând formarea a patru până la şapte uragane de categoria a 3-a sau superioară.

Aceste previziuni sunt legate în special de evoluţia viitoare a fenomenului meteorologic La Nina, precum şi de temperaturile foarte ridicate din Oceanul Atlantic, a precizat NOAA.
UPADATE – Furtună în Maramureş: Un bărbat, rănit de prelata desprinsă de la o teresă / Un altul a murit după ce a fost lovit de fulger / Acoperişuri luate de vânt / O pădure întreagă a fost doborâtă – FOTO / VIDEO
BAIA MARE | Scris de News.ro | astăzi, 21:44

Pompierii din judeţul Maramureş au fost solicitaţi, luni, să intervină în urma situaţiiloir de urgenţă provocate de furtuni. Un bărbat a fost rănit de prelata desprinsă de la o terasă, fiind transportat la spital. Altul a fost omorât, duupă ce a fost lovit de fulger, în timp ce era cu animalele la păscut. Vântul a bătut cu putere şi a pus la pământ o pădure întreagă, la Văleni.

Maramureş: Bărbat aflat la păşunat, lovit de fulger / La Văleni, o pădure a fost doborâtă de vânt / Prefectura: Fenomenele hidrometeorologice periculoase au produse pagube semnificative – FOTO / VIDEO

CITEȘTE ȘI Maramureş: Bărbat aflat la păşunat, lovit de fulger / La Văleni, o pădure a fost doborâtă de vânt / Prefectura: Fenomenele hidrometeorologice periculoase au produse pagube semnificative

”În intervalul 18:20 – 20:00, s-au înregistrat 29 de apeluri prin numărul unic de urgenţă 112, care solicitau intervenţia pompierilor militari, în urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase din această seară”, anunţă, luni seară, ISU Maramureş.

Sursa citată a precizat că s-au semnalat 14 situaţii de copaci căzuţi, majoritatea în municipiul Sighetu Marmaţiei, dar şi în Budeşti, Cavnic, Rona de Sus şi Petrova.

”Totodată, în municipiul Sighetu Marmatiei 6 acoperişuri au fost luate de vânt. Tot acolo, o prelată de la o terasă a fost ruptă, lovind în cădere un bărbat. La sosirea echipajului medical la faţa locului, victima era conştientă, cooperantă, cu leziuni la nivelul capului, fiind transportată la spital pentru investigaţii suplimentare, de către o ambulanţă SMURD”, a mai transmis sursa citată.

Pompierii din cadrul Detaşamentului Sighetu Marmatiei intervin în continuare pentru înlăturarea efectelor negative cauzate de manifestările hidrometeorologice.

De asemenea, în sprijin au fost solicitate şi Serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din zonă.

În plus, echipaje ale furnizorului de energie electrică sunt dispuse în teren pentru remedierea avariilor.

La ora transmiterii acestei ştiri, judeţul Maramureş este vizat de avertizare cod galben de furtună.

Până la 22.30, fenomene periculoase sunt aşteptate în Borşa, Vişeu de Sus, Moisei, Săcel, dar şi în zona înaltă de munte.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie 2024
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi în ochi!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Șpagă de zeci de mii de euro pentru aviz de la Autoritatea Aeronautică Română
MediaFlux
De ce AU SCĂZUT PENSIILE. Explicații de la Casa Națională de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?