Cercetătorii din Colorado au simulat efectele unui conflict nuclear la scară planetară folosind modele climatice pentru a anticipa ce s-ar putea întâmpla în realitate după un asemenea război.
Oamenii de ştiinţă americani au realizat pentru prima dată, cu ajutorul computerelor, un scenariu ipotetic înfricoşător despre viaţa de după un eventual război nuclear. Computerele experţilor arată că, în acest caz, ne-am putea aştepta la cel puţin 20 de ani de ierni lungi şi cumplite şi de foamete pe întreaga planetă, precum şi la diminuarea stratului de ozon cu cel puţin 50%. În aceste condiţii, milioane şi chiar miliarde de oameni ar putea pieri.
Lucrarea specialiştilor intitulată „Răcirea globală pe mai multe decenii şi pierderi fără precedent ale stratului de ozon ăn urma unui război nuclear” face referire la un relativ „mic” conflict de acest gen, eventual unul regional, ca, de pildă, unul între India şi Pakistan, război în care fiecare parte ar detona echivalentul detonării a aproximativ 100 de capete de ogive sau 50 de arme nucleare de 15 kilotone.
În aceste condiţii, potrivit calculelor experţilor, rezultatul imediat al detonării a 100 de arme nucleare aproximativ de mărimea bombelor de la Hiroshima şi Nagasaki ar degaja în atmosferă 5 megatone de carbon negru, numit şi funingine sau negru de fum. Odată degajat în atmosferă, acesta ar împiedica razele solare să ajungă pe Pământ şi ar decima popula’ia.
Mai mult de-atât, după o ploaie de funingine, s-ar forma un front meteorologic mortal, care ar decima supravieţuitorii unui eventual război nuclear, temperatura Pământului începând să scadă dramatic. După numai 1 an, aceasta ar scădea cu aproximativ 1 grad Celsius, pentru ca, după 5 ani, ar fi cu până la 1,5 grade Celsius mai mică decât în prezent. Abia după 20 de ani de la un asemenea dezastru, Terra s-ar încălzi din nou, dar temperatura va fi mai mică aproxdimativ cu 0,5 grade Celsius decât este în prezent.
În afară de temperaturile scăzute, stratul de ozon se va subţia considerabil, între 20% şi 50% deasupra zonelor mai mult populate, atingând niveluri nemaicunoscute până acum. Aceste temperaturi ar fi cele mai reci din ultimul mileniu.
Pe de altă parte, odată cu reducerea stratului de ozon va creşte şi cantitatea de raze ultraviolete, în unele locuri de pe Terra putând ajunge până la 80% – niveluri fără precedent – ceea ce va provoca locuitorilor planetei în special cancer de piele. De asemenea, recoltele vor fi afectate şi se va produce foamete, pentru că sezonul când rodesc recoltele se va scurta cu 10 şi până la 40 de zile pe an.
Răcirea globală va provoca reducerea rezervelor de hrană şi, în concluzie, foamete groaznică. În afară de răcirea climei, şi cantitatea de ploi se va reduce cu până la 9%, ceea ce va fi şi mai rău nu numai pentru culturi, ci şi pentru rezervele de apă ale Pământului. Aceste rezerve nu se vor reface nici după 25 de ani, când cantităţile de ploaie vor fi cu 4,5% mai mici decât la ora actuală.
Din acest scenariu ipotetic rezultă că, în cazul unui război nuclear aceste efecte devastatoare vor duce la moartea a sute de milioane sau chiar miliarde de oameni.