Se anunță un 2023 „de foc” pentru români. Managerii anticipează o creștere accelerată a prețurilor, în comerțul cu amănuntul. De asemenea, scumpiri vor fi și în industria prelucrătoare și a construcțiilor, ceea ce determină o puternică instabilitate pentru cei care doresc să-și cumpere sau să-și construiască o casă.
În 2022, opt iaurturi naturale au ajuns să coste de la 6 lei, 10 lei, pâinea integrală a urcat de la 3 lei la 5 lei, cel mai ieftin lapte s-a scumpit de la 3,5 lei la 5 lei, iar cel mai ieftin ulei se vinde cu 10 lei, de la 6 lei anul trecut. Maratonul scumpirilor este abia la început.
Managerii din zona comerțului cu amănuntul preconizează în următoarele trei luni o explozie a prețurilor. Managerii se așteaptă la o creștere a activităţii economice (sold conjunctural +18%), a numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%), dar și o creștere „accentuată” a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +50%), informează Agerpres.
În construcții, pentru următoarele trei luni e anticipată o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -17%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%), dar o creștere a prețurilor (sold conjunctural +38%).
În zona de servicii se estimează o creștere moderată (sold conjunctural +7%) şi se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor creşte (sold conjunctural +25%).
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen. Indicatorul e calculat ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au ales varianta negativă.
Perspectivele inflaționiste nu sunt deloc fericite, luminița de la capătul tunelului este extrem de departe, pentru mulți dintre români, avertizează Adrian Negrescu, pentru RomâniaTV.net.
„Să nu uităm că în medie, salariul lunar al românilor este de 2.500 de lei net. Dacă are un credit pentru locuință, în condițiile actuale, ajunge la 2.000 de lei, se mai adaugă 600-700 de lei la utilități, plus alte cheltuieli de bază și bugetul este deja depășit.
Pentru mulți români deja este imposibil să cumpere ce au nevoie. Vizita la hypermarket e ca la muzeu pentru aceștia. Pur și simplu nu-și permit să achiziționeze ceea ce și-ar dori. Este o sărăcie fără precedent în România ultimilor 20 de ani, care accentuează și mai puternic frustrările românilor față de această clasă politică ce vine cu tot felul de pseudo-măsuri economice”, a declarat consultantul economic.
Cel mai puternic resimt inflația explozivă persoanele vârstnice, care depind doar de pensie, deci de stat și eventual, de ajutoarele pe care le primesc din partea familiei.
„Inflația percepută de pensionari e 35-40%. Alimentele s-au scumpit enorm, cu aproximativ 30%, medicamentele cu 60-80% (…)”, a avertizat managerul Frames.