1. Fort Knox (Kentucky)
Aici se găseşte Tezaurul Naţional al SUA, iar pentru apărarea sa a fost construită o bază care adăposteşte 30.000 de soldaţi, dotaţi cu arme de ultimă generaţie, elicoptere Apache şi tancuri M1-Abrams. Presupunând prin absurd că ar reuşi cineva să treacă de gardurile electrificate, să dezactiveze alarmele şi să înşele sistemele de supraveghere video, în perimetrul fortului ar avea surpriza să calce pe teren minat, la propriu, şi să fie luat în vizor de lunetişti de elită. Mai mult, combinaţia seifului central al Tezaurului este compusă din zece cifruri diferite şi este cunoscută doar de zece angajaţi ai instituţiei.
Surse oficiale afirmă că aici s-ar afla peste 8.000 de tone de aur, a căror valoare depăşeşte 380 de miliarde de dolari, dar adepţii teoriei conspiraţiei sunt convinşi că o asemenea desfăşurare de forţe armate are scopuri mult mai ascunse. Printre altele, se spune că aici s-ar afla Sfântul Graal, Chivotul Legii din Vechiul Testament, dar şi Lancea Destinului, suliţa cu care ofiţerul roman Longinus l-a împuns pe Iisus Christos, ceea ce face ca SUA să fie de neînvins la nivel global.
2. Banca Rezervelor Federale din New York
Adăposteşte aproximativ un sfert din aurul existent în lume şi este o adevărată cetate modernă. Clădirea are 80 de metri înălţime, iar construcţia coboară în subteran până la 50 de metri. În ciuda faptului că este păzită cu cele mai futuriste dispozitive de pe planetă, au existat şi temerari care au crezut că pot învinge sistemul. În octombrie 2012, un tânăr de 21 de ani a fost arestat, fiind suspectat că a vrut să arunce în aer Rezervele Federale, prin detonarea unei bombe de 450 kg. În timpul procesului el a pledat “vinovat” şi a fost condamnat la 30 de ani de închisoare.
3. Rezerva mondială de seminţe din Svalbard
Rezervele de aici sunt mai importante decât banii sau aurul, care nu mai folosesc la nimic în cazul unui dezastru de proporţii globale. În acest arhipelag arctic se află o varietate impresionantă de seminţe de plante, menite să reînvie viaţa pe această planetă, în cazul unei catastrofe. Depozitul se află într-o veche mină de cupru, Insula Svalbard, ce aparţine de Norvegia, fiind situat la aproximativ 1.300 km de Polul Nord. Uşile au senzori, pereţii sunt din oţel de un metru grosime, iar sistemele de securitate sunt dintre cele mai sofisticate. Depozitul a fost inaugurat în 2008, iar până în prezent au fost aduse aici peste 1,5 milioane de mostre diferite de seminţe de culturi agricole. Adepţii teoriei conspiraţiei susţin că Oculta Mondială are cunoştiinţă de apropierea Apocalipsei şi tocmai de aceea a investit sume uriaşe în această Rezervă, cu scopul de a se proteja într-un viitor post-apocaliptic.
4. Buncărul Pionen
Este un fost adăpost antiatomic construit la Stockholm în anii ’70 şi care acum găzduieşte serverele WikiLeaks. Complexul se află la o adâncime de 30 de metri în interiorul Munţilor Albi, nu departe de centrul capitalei Suediei. După preluarea sa de către providerul suedez de internet Bahnhof, buncărul Pionen (Bujorul) a fost modernizat şi ultrasecurizat. Accesul la buncăr se face numai printr-un tunel, închis cu o uşă de 40 cm grosime, care rezistă la o bombă cu hidrogen. În caz că i s-ar tăia alimentarea cu electricitate din reţeaua oraşului, buncărul are autonomie energetică graţie a două motoare de submarin german, folosite pe post de generatoare.
5. Centrul de Diamante din Anvers
Detectoare de căldură, câmpuri magnetice, radar Dopler şi o uşă de trei tone cu zece mecanisme de securitate sunt câteva dintre măsurile care ar trebui să facă din acest loc unul dintre cele mai sigure din lume. După 2003 securitatea a fost suplimentată, pentru că în acel an Centrul a fost victima unuia dintre cele mai mari jafuri ale secolului, de aici fiind furate diamante în valoare de peste 100 de milioane de euro. Hoţii şi-au plănuit lovitura timp de doi ani, după ce au închiriat câteva birouri în clădirea Centrului. Au studiat sistemele de alarmă, au făcut copii după cheile de la uşile de acces şi după 24 de luni au dat lovitura, pe care şeful Poliţiei Judiciare din Anvers o numea „genială prin simplitatea ei”.
6. Depozitul de aur al Băncii Angliei
În interiorul zidurilor sale, care rezistă bombardamentelor aeriene, se află peste 4.600 de tone de aur. Accesul în interior se face numai pe baza recunoaşterii vocii, dar suplimentar există şi alte caracteristici complexe de securitate. Cantitatea de aur depozitată aici era estimată în februarie 2012 la 156 miliarde lire sterline.