În momentul de față, gigantul american Apple se află în negocieri pentru a încorpora funcții de inteligență artificială de Google în iPhone.
Negocierile se referă la licențierea Gemini pentru unele funcții care vor fi incluse în software-ul iPhone în 2024.
Deocamdată nu au fost, însă, stabiliți termenii înțelegerii sau modul în care acordul va fi implementat.
Printre altele, este puțin probabil ca vreun acord să fie anunțat până în luna iunie, atunci când Apple intenționează să organizeze conferința anuală a dezvoltatorilor.
Producătorul iPhone a avut discuții și cu OpenAI, producătorul ChatGPT, legat de utilizarea modelului său.
Însă nici Apple, nici Alphabet – holdingul care deține Google și nici OpenAI nu au răspuns la solicitările de comentarii.
Acțiunile Alphabet s-au apreciat cu 3% în sesiunea de dinaintea deschiderii bursei, în timp ce titlurile Apple au urcat cu 0,5%.
Un potențial acord între firme ar putea ajuta Google să extindă utilizarea serviciilor sale de inteligență artificială la peste 2 miliarde de dispozitive Apple active, stimulând eforturile gigantului de căutare de a recupera decalajul față de OpenAI, potrivit Tomsguide.com.
Pentru cei ce nu știu, Microsoft, rival al Google, deține 49% din acțiunile OpenAI.
Mai mult decât atât, ar putea contribui la atenuarea temerilor investitorilor cu privire la implementarea lentă a aplicațiilor de inteligență artificială de către Apple, care a pierdut coroana de cea mai valoroasă firmă din lume după o scădere de 10% a acțiunilor sale în acest an.
Apple și Google au deja un parteneriat prin care Google este motorul de căutare implicit pe browserul web Safari al Apple, iar o asociere în domeniul inteligenței artificiale ar putea ajuta Google să treacă de temerile că servicii precum ChatGPT ar putea amenința dominația sa în domeniul căutărilor online.
Dar acordul ar putea, de asemenea, să fie examinat mai atent din partea autorităților de reglementare din SUA, care au dat în judecată Google pe motiv că a suprimat ilegal concurența plătind miliarde de dolari către Apple pentru a-și menține monopolul în domeniul căutărilor. În trecut, Apple și Google au avut un parteneriat și mai strâns, ambele luptând împotriva dominației Microsoft.
Însă odată cu lansarea iPhone și producerea sistemului de operare Android de către Google, relația dintre cele două entități s-a răcit și au ajuns rivale.
Drept urmare, Apple a lansat propriul serviciu de hărți Apple Maps și propria rețea de publicitate pe mobile
Citește și Cum Afectează Inteligența Artificială experiența noastră de Jocuri Mobile
Tim Cook, directorul general al Apple, a declarat luna trecută că firma investește „semnificativ” în inteligența artifiicială generativă și că va dezvălui mai multe despre planurile sale de utilizare a acestei tehnologii în cursul acestui an.
Conform Google, Apple plănuiește să utilizeze propriile modele de inteligență artificială pentru unele noi capacități din viitorul sistem de operare iOS 18.