Temperatura medie globală a suprafeţei terestră şi a oceanelor a fost de 14,47 grade Celsius, adică cu 0,77 grade Celsius peste media secolului XX (13,7 grade Celsius), a precizat sursa citată de AFP.
De asemenea, este vorba despre cea de-a 38 lună aprilie consecutivă şi cea de-a 350-a lună calendaristică în care temperatura globală a fost echivalentă sau superioară mediei secolului XX.
Cu mai mult de 5 grade Celsius peste media înregistrată între 1981 şi 2010, Siberia centrală a avut o lună aprilie deosebit de blândă.
Această parte a lumii, precum şi zone din estul Australiei şi unele zone ale marilor bazinelor oceanice au înregistrat recorduri de temperatură.
În contrast, sudul şi estul Canadei, ca şi nord-estul Statelor Unite ale Americii şi sudul Kazahstanlui au avut o lună aprilie mai rece decât media.
Pentru perioada ianuarie-aprilie, temperatura medie globală de 12,6 grade Celsius a fost a şasea ca valoare din istoria înregistrărilor.
Conform previziunilor NOAA, există o probabilitate mai mare de 66 % ca El Nino, curentul cald din Pacific, să reapară mai târziu în acest an, ceea ce ar putea avea un impact major asupra nivelului temperaturilor şi precipitaţiilor pretutindeni în lume, mai notază sursa citată.