Credincioşii s-au adunat încă de la ora 8.00 pe Colina Bucuriei de la Catedrala Patriarhală, pentru a participa la slujba de Bobotează oficiată în acest an de PF Daniel, împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de preoţi şi diaconi, slujitori ai Catedralei Patriarhale, potrivit Mediafax.
CITEŞTE ŞI: Agheasmă sfinţită în găleţi electorale cu sigla PDL
După Sfânta Liturghie, soborul slujitor a ieşit din Catedrala Patriarhală, iar Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a oficiat Sfinţirea cea Mare Apei (Agheasma Mare), în faţa Reşedinţei Patriarhale, unde au fost aliniate 24 de vase cu o capacitate totală de 12.000 de litri.
Chiar în faţa Reşedinţei Patriarhale a fost aşezată o cruce înaltă din cetină de brad, presărată cu garoafe roşii şi orhidee albe. La baza crucii era o icoană care ilustra Botezul Mântuitorului în Iordan.
După Sfinţirea apelor, PF Daniel a rostit un scurt cuvânt de învăţătură, în care a explicat importanţa evenimentului şi a menţionat că agheasma mare are puteri tămăduitoare pentru cei cu credinţă.
„Cu Sfinţirea Mare a Apelor, am încheiat o lucrare deosebit de sfinţitoare pentru viaţa noastră. Această slujbă este punerea în evidenţă a Tainei Sfântului Botez. Această apă sfântă ne aminteşte de Botezul Domnului în Iordan, dar şi de botezul nostru„, a spus Patriarhul BOR.
PF Daniel le-a spus credincioşilor că şi ei au fost sfinţiţi cu această apă. „Sfinţirea cu Aghesma Mare ne aduce libertatea dinainte de căderea în păcat. Prin Botez, recăpătăm libertatea dintâi. Principalele binefaceri ale Aghesmei Mari pornesc de la aceea că se dăruieşte spre curăţire, spre sfinţenie, spre sănătate şi alungarea celui potrivnic, spre vindecarea unor boli grave„, a mai spus Patriarhul, care le-a urat enoriaşilor multă sănătate.
După ce au fost binecuvântaţi, oamenii s-au îndreptat spre vasele pline cu Apa Sfântă. Mulţi aveau braţele pline cu sticle, spre a lua apă sfinţită şi pentru rude, vecini, bătrâni, bolnavi sau colegi de serviciu. Pe lângă apa binecuvântată, ei au primit în dar icnoniţe şi anafură.
Ordinea la Bobotează a fost asigurată de jandarmi. În total, peste 150 de jandarmi au fost mobilizaţi, luni, pentru evenimentele organizate în 24 de lăcaşe de cult din Bucureşti.
Cuvântul „agheasmă” înseamnă „apă sfinţită” în limba greacă. Agheasma Mare, apa sfinţită de Bobotează, se bea dimineaţa, pe nemâncate, înaintea anafurei, iar atunci când credinciosul se împărtăşeşte, după aceasta.