Copiii pot fi instruiți în acordarea primului ajutor, care le va permite să reacționeze în mod eficient în situații de urgență și să ofere asistență colegilor și familiilor lor, dacă este necesar. Abilitățile de prim ajutor permit copiilor să devină mai receptivi și să aibă o reacție mai bună în situații de urgență. În plus, copiii învață mai repede în primii ani de viață decât în orice altă perioadă a vieții. Furnizarea cursurilor de prim ajutor pentru copii la o vârstă timpurie va contribui la construirea bazei de cunoștințe pentru deprinderi de prim ajutor pe care și le pot aminti în viitor.
„În acest an ne concentrăm asupra copiilor. Aceștia sunt furnizori foarte importanți de prim ajutor și, de asemenea, ei sunt cei care beneficiază cel mai des de prim ajutor în caz de urgență. Noi credem că însușirea abilităților de salvare de către copii poate ajuta la construirea unei generații viitoare mai pregătite în caz de urgență”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roșii Române.
Mișcarea de Cruce Roșie reprezintă unul dintre liderii mondiali în educarea și furnizarea primului ajutor. De peste 140 de ani, primul ajutor a fost unul dintre principalele servicii prestate de voluntarii Crucii Roșii Române.
Cursurile de prim ajutor desfășurate de Crucea Roșie Română au acoperire națională și certificare europeană. În cursul anului 2015, Crucea Roşie Română a răspuns unui număr crescut de solicitări venite de la diverse companii, instituţii și persoane fizice, asigurând cursuri de prim ajutor de bază unui număr de aproximativ 35 000 de persoane. Din acest total, 6 972 este reprezentat de elevi din clasele V– VIII și IX-XII care au făcut cursuri de prim ajutor gratuite și au participat la competiția „Sanitarii Pricepuți”, un concurs desfășurat de Crucea Roșie Română fără întrerupere încă din anul 1962.
Ca o completare a serviciilor de prim ajutor oferite gratuit populației, Crucea Roșie Română a pus la dispoziția utilizatorilor de telefoane mobile, o aplicație de prim ajutor. Aceasta are rolul de a crește capacitatea oamenilor de a interveni în situații de urgență până la sosirea ambulanței. Totodată aplicația oferă utilizatorilor posibilitatea de a suna direct la ambulanță în caz de nevoie.
Primul ajutor reduce vulnerabilitățile și ajută la construirea unor comunități mai puternice.
Pentru a marca Ziua Mondială de prim ajutor, Crucea Roșie Română va organiza exerciții de simulare a unor accidente sau situații ce pot provoca victime, demonstrații de prim ajutor pentru copii și demonstrații făcute de copii prin filialele teritoriale.
Fapte și cifre – Conform Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (FISCR)
Educarea copiilor în domeniul primului ajutor este esenţială pentru pregătirea unei generaţii viitoare mai informată şi mai activă atât pentru propria protecţie cât şi pentru protecția oamenilor din jurul lor. De asemenea, instruirea adulţilor pentru a acorda primul ajutor copiilor va duce la creşterea ratei acestora de supravieţuire.