Voucherele climatice nu au avut mare succes în Austria. A fost una dintre cele mai mari campanii de plată din istoria ţării, dar efectele nu au cele mai dorite. Toate persoanele care au locuit în Austria mai mult de șase luni au primit bonusul climatic începând cu luna septembrie. 500 de euro au fost plătiți adulților, iar jumătate dintre ei copiilor. Persoanele ale căror date bancare nu sunt cunoscute sau care nu au un cont au primit bonusul sub formă de vouchere Sodexo. Cupoanele sunt livrate prin scrisoarea RSa, care poate fi primită doar personal sau cu un formular de împuternicire.
97.709 persoane nu au făcut deplasarea la oficiul poștal. Voucherele acestora nu au fost colectate. Aceasta se poate ridica la o valoare de până la 48 de milioane de euro, în cazul în care ar fi vorba doar de beneficiari adulți, a relatat „Standard”. Acestea trebuie acum să fie distruse.
În acest scop, bonurile sunt colectate de la oficiile poștale, numărate, sigilate și ambalate, trimise înapoi la Sodexo. Acolo vor fi numărate din nou și distruse. Marea majoritate a scrisorilor RSa trimise au ajuns cu succes la destinatarii lor, mai exact la 1,19 milioane de persoane. Persoanele care nu au putut ridica voucherul din motive de sănătate vor fi contactate individual și îl vor primi retroactiv începând cu luna noiembrie.
Până în prezent, aproximativ 7,4 milioane de persoane din Austria au primit prima pentru climă. Se estimează că aproximativ 400 000 de persoane mai au de așteptat. Printre aceștia se numără cetățenii din țări terțe și cetățenii UE ale căror date trebuie verificate din nou de Ministerul de Interne, precum și toți cei care au îndeplinit condițiile de plată – cel puțin șase luni de ședere – abia după colectarea datelor din iulie 2022.
Este vorba despre cei care și-au mutat reședința principală în Austria doar în prima jumătate a anului 2022 sau care s-au născut în Austria. Aceștia vor primi întreaga sumă a bonusului climatic (500 de euro pentru adulți, 250 de euro pentru copii).
Bonus climatic 2023 din nou din septembrie și eșalonat la nivel regional
Bonusul pentru climă pentru anul 2023 va fi plătit din nou începând cu luna septembrie 2023. De data aceasta, așa cum era prevăzut inițial, în mod eșalonat la nivel regional. În funcție de locul de reședință, vor fi între 100 și 200 de euro de persoană, doar vienezii ar fi primit cea mai mică sumă.
Alte orașe mari, precum Graz, Innsbruck și Linz, se încadrează în cel de-al doilea nivel. Adulții ar fi primit 133 de euro pentru 2022, dacă bonusul climatic nu ar fi fost majorat din cauza inflației. A treia etapă a fost de 167 de euro și a fost destinată multor comune din jur, iar 200 de euro ar fi fost acordați în principal (dar nu numai) în mediul rural.
Românii care beneficiază de vouchere sociale de 250 lei primesc o veste bună. Autorităţile au anunţat că vor grăbi procesul de virare a tranşei a patra, astfel încât banii să ajungă înainte de Sărbători.
„O veste bună pe care vreau să o anunț este că vom urgenta procesul pentru încărcarea tranșei IV de 250 de lei pe carduri, pentru a ajunge la beneficiari înainte de sărbătorile de iarnă”, a transmis ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape: 1) producția cardurilor de către unitățile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului), 2) împlicuirea și distribuirea la nivel național de către Poșta Română și 3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor. Listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), iar de împlicuirea și livrarea cardurilor se realizează de către angajații Poștei Române.
Emitere:
– Actualizarea listelor de beneficiari de către MMSS și verificarea de către ANAF: 05.12.2022-09.12.2022
– Prelucrarea datelor de către CN Poșta Română și transmiterea către direcțiile regionale 05.12.2022-09.12.2022
Distribuire:
– Permanent în funcție de lista actualizată a beneficiarilor
Încărcare:
– 12.12.2022-16.12.2022.
Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Astfel, dacă tranşa IV este încărcată în decembrie 2022, ea poate fi utilizată până în decembrie 2023.