„În cursul unei anchete internaționale, creatori, vânzători și utilizatori ai programului malware Blackshades au fost vizați de autoritățile din 16 țări diferite”, au indicat agențiile europene de coordonare polițienească și judiciară Europol și Eurojust, într-un comunicat.
Utilizatorii „Blackshades” („umbre negre” în engleză, n.r.) pot prelua de la distanță controlul asupra unui calculator și pot, de exemplu, să ajungă la fotografiile care sunt stocate în acesta, pot codifica fișierele sau activa în secret camera web. În unele cazuri, victimele unor astfel de incursiuni au primit cereri de „răscumpărare”.
Același program malware, care a fost cumpărat de mii de oameni din toată lumea, poate fi utilizat și pentru atacuri informatice de tip DoS (Denial of Service, blocarea serviciului), care pot face ca un site să devină inaccesibil.
Eurojust precizează că operațiunea, care s-a derulat în coordonare cu FBI, poliția federală americană, a durat două zile.
Citeşte şi Un nou malware care fură parole vizează utilizatorii de jailbreak iOS
Au fost desfășurate percheziții în 359 de locuri și au fost reținute 97 de persoane, fiind totodată confiscate „cantități substanțiale” de bani lichizi, arme ilegale, droguri și peste 1000 de hard-disk-uri.
Într-un caz recent evocat de Eurojust, petrecut în Olanda, „Blackshades a fost folosit în scopuri infracționale de un tânăr de 18 ani care a infectat cel puțin 2.000 de calculatoare și a preluat controlul asupra camerelor web pentru a fotografia femei și fete”.
Țările care au luat parte la operațiune au fost Olanda, Belgia, Franța, Germania, Marea Britanie, Finlanda, Austria, Estonia, Danemarca, SUA, Canada, Chile, Croația, Italia, Republica Moldova și Elveția. O sursă judiciară franceză a indicat că FBI a transmis mai multor țări o listă cu suspecții care se află pe teritoriul lor, după ce a reținut doi dintre autorii programului.
Potrivit unor bloggeri, softul este disponibil pe „darknet”, „fața ascunsă” a internetului, contra unei sume mai mici de 100 de euro.