Aproape 100 de oraşe şi peste 500 de comune sunt în scenariul roşu din cauza COVID-19. În top zece oraşe cu cele mai mari incidenţe se află cinci din Ilfov, judeţ cu cea mai mare rată de infectare la nivel naţional.
Incidenţă peste 6 cazuri la mia de locuitori este în oraşul Bragadiru (Ilfov) – 8,23, Slănic (Prahova) –
8,08, Voluntari (Ilfov) – 7,66, Fundulea (Călăraşi) – 7,35, Popeşti-Leordeni (Ilfov) – 7,24, Otopeni (Ilfov) – 7,22, Timişoara (Timiş) – 7,15, Măgurele – 6,75, Horezu (Vâlcea) – 6,68.
Rata de incidenţă la 14 zile în Timişoara a atins, luni, 7.15 la mia de locuitori, iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş a decis restricţii grele, între care carantina de noapte în weekend, interzicerea evenimentelor şi închiderea restaurantelor.
Astfel, se închid restaurantele, cafenelele, sălile de fitness, bazinele de înot. Nu mai sunt permise evenimente în spaţiu liber, nici în spaţiu închis. Nu mai pot fi organizate nunţi sau alte evenimente private. Evenimentele sportive sunt anulate.
Circulaţia în afara locuinţei este interzisă în weekend pe timp de noapte pentru persoanele pentru care nu au trecut 10 zile de la vaccinare. Tot în weekend magazinele se închid la ora 18, iar de la această oră, până la 5 dimineaţa este permisă doar livrarea la domiciliu.
Pe lângă cele 98 de oraşe, sunt în scenariul roşu şi 518 comune din România. În comuna TICVANIU MARE din judeţul Caraş-Severin incidenţa este de 14,1.
Incidenţe peste 10 sunt şi în alte şapte localităţi din CLUJ, TELEORMAN, PRAHOVA, CARAŞ-SEVERIN, MARAMUREŞ, TIMIŞ şi DOLJ.
incidenta 27.09Numărul cazurilor grave de coronavirus creşte în fiecare zi, iar spitalele nu fac faţă cu găsirea de noi paturi la ATI deservite cu personal calificat. Zeci de români infectaţi şi care au nevoie urgentă de oxigen aşteaptă în secţiile UPU ale spitalor să se elibereze un loc la ATI.
În data de 27 septembrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1311 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. De asemenea, 1218 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări.
În București sunt avizate de DSP 271 de paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.
La nivel național sunt libere 24 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, iar în București nu sunt paturi libere la acest moment.
Premierul Florin Cîţu este optimist. „Sistemul de sănătate va face față. E adevărat că nu a pornit cum trebuia. Valul 4 nu a fost pregătit cum trebuia, dar acum lucrurile merg mai bine”, a spus Florin Cîțu, luni, la sediul PNL.