Ministerul Sănătăţii anunţă, marţi, că, în perioada 18 – 24 septembrie, s-au înregistrat 14.861 cazuri noi de COVID-19, cu peste 3.600 mai multe decât în perioada anterioară. Peste 1.100 de persoane sunt în spital, 74 la ATI. Din totalul celor internaţi, 197 sunt copii, 2 fiind în secţii de ATI.
În aceste condiții, specialistul Octavian Jurma atrage atenția că ”riscul de a intra în scenariul pesimist care începe la peste 30.000 de cazuri noi pe săptămână este ridicat”.
”La începutul lunii august am anunțat debutul unui nou val endemic (Valul 8 ) și am schițat o prognoză generică pentru următoarele 2 luni pe baza evoluției primului val endemic (Valul 7), luând în considerare o creștere săptămânală medie de 25%:
„Având în vedere că acest val debutează cu aproape 2 luni mai târziu decât valul omolog de anul trecut, ne putem aștepta ca vârful să fie atins la finalul lunii septembrie sau cel târziu în octombrie și să atingă un maxim de peste 10.000 de cazuri noi pe săptămână, dar să nu depășească 30.000 de cazuri noi săptămânale. În scenariul cel mai optimist nu vom trece de 5.000 de cazuri noi săptămânal, iar în cel mai pesimist vom depăși 30.000 de cazuri noi săptămânal.”
Așa cum se vede din graficul atașat, am depășit scenariul optimist încă de la finalul lunii august și am depășit 10.000 de cazuri noi încă din a 2-a săptămână a lunii septembrie.
Suntem așadar de 2 săptămâni în scenariul realist și riscul de a intra în scenariul pesimist care începe la peste 30.000 de cazuri noi pe săptămână este ridicat”, spune Octavian Jurma.
Creșterea medie săptămânală înregistrată în ultimele 5 săptămâni a fost de 52%. ”Cu alte cuvinte, Valul 8 crește de 2x mai repede decât anticipam în august.
În acest ritm, chiar dacă creșterea se reduce la 25%, vârful va depăși 30.000 de cazuri noi în 3-4 săptămâni, deci la mijlocul lunii octombrie”, a mai transmis specialistul.
Jurma avertizează că ”în realitate, valorile sunt mult mai mari, pentru că nivelul de testare este cel mai scăzut de la începutul pandemiei”.
Jurma: În luna septembrie și octombrie ne vom confrunta cu un val de COVID-19 mult mai sever decât valul anterior de gripă sau COVID-19
”Speranța că imunitatea de turmă din România va ține EG.5 „Eris” sub control și vârful sub 5.000 de cazuri noi a fost infirmată. Roiul de variante este acum dominat de familiile EG.5 „Eris” și XBB1.16 „Arcturus” în România.
Noua variantă BA.2.86 „Pirola” nu a fost încă confirmată în România, însă nivelul de secvențiere este foarte rudimentar. BA.2.86 „Pirola” rămâne astfel cel mai important candidat pentru prelungirea valului 8 și în luna noiembrie sau pentru valul 9 care ar putea debuta la începutul anului 2024.
Pentru mulți români este un soc să afle că pandemia refuza să urmeze mesajul politic negationist și în loc se diminueze de la un val la altul, ne confruntăm cu un nou val epidemic care a depășit încă de la începutul lunii septembrie varful de 8.000 de cazuri noi al valului 7.
Ne confruntăm deci cu un nou val epidemic. Conform criteriilor oficiale enunțate chiar de Ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, ar fi trebuit declarată o nouă epidemie de COVID încă de la finalul lunii august: „o creștere progresivă timp de trei săptămâni a cazurilor cu minimum 20% în fiecare săptămână consecutiv”.
Avem deja 10 săptămâni de creștere susținută cu o medie de 52% a cazurilor noi de COVID-19, ceea ce înseamnă că pandemia a oferit avertisment amplu și timpuriu guvernului că în luna septembrie și octombrie ne vom confrunta cu un val de COVID-19 mult mai sever decât valul anterior de gripă sau COVID-19.
Astfel în valul 8 au murit deja la fel de mulți români din cauza COVID-19 (95 decese) cât au murit în ultimul sezon de gripă (97 decese), majoritatea (59 decese) în ultimele 3 săptămâni.
Până la finalul valului 8 ne putem aștepta ca peste 1.000 de români să își piardă viața în lipsa unui tratament adecvat și a vaccinului booster actualizat pentru XBB”, a mai scris Octavian Jurma pe Facebook.