Majoritatea deceselor raportate de la începutul lunii iunie au fost înregistrate în districtul Muzaffarpur, a declarat reprezentantul autorităţilor sanitare din Bihar, Sanjay Kumar.
Circa 50% dintre cei peste 600 de copii care au fost internaţi în spitale cu simptome de encefalită au fost externaţi după ce au beneficiat de tratament, a precizat Kumar.
Majoritatea victimelor aveau sub 7 ani.
Encefalita este o inflamaţie a creierului, cauzată în special de o infecţie virală. Riscul de a contracta boala creşte în cursul verii şi în sezonul ploios, care durează din iunie până în octombrie.
În vederea gestionării crizei, autorităţile sanitare au dispus trimiterea în Muzaffarpur a unor echipaje suplimentare de medici şi asistente din New Delhi şi Patna, capitala statului Bihar.
Autorităţile sanitare au indicat mai multe cauze ce ar putea sta la baza unor astfel de epidemii care se înregistrează anual în această regiune ce cuprinde estul statului Bihar şi vestul statului Uttar Pradesh.
În 2013, o epidemie similară a provocat decesul a peste 350 de persoane, majoritatea copii.
Unii specialişti din domeniul sanitar au menţionat hipoglicemia, cauzată de nivelurile foarte scăzute de glicemie şi dezechilibrul electrolitic, drept principala cauză a acestor decese, în special în cazul copiilor subnutriţi.