Complexul Energetic Oltenia a angajat pe perioadă determinată, acum circa doi ani, 1.800 de mineri. Acum, aceștia se tem că la 1 aprilie 2025, când le expiră contractele de muncă, vor fi dați afară, notează igj.ro.
Minerii iau în calcul faptul că nu le vor fi prelungite contractele și astfel ar putea ajunge în șomaj.
”Cei 1.800 de mineri și energeticieni angajați pe șase luni se tem că vor fi dați afară pe 1 aprilie 2025. Temerile sunt justificate, dat fiind faptul că de fiecare dată unii dintre ei nu s-au mai regătit între cei rămași și a fost scandal. De data aceasta temerile sunt mult mai mari, având în vedere că de la 1 ianuarie 2026 planul de restructurare spune că se va intra în rezervă cu toate capacitățile din minerit și din termocentrale. Este normal să se întrebe ce se va întâmpla cu ei”, spune Laurențiu Manolache, sindicalist la Complexul Energetic Oltenia.
Temerile minerilor sunt alimentate și de precedentul prin care foști angajați nu au beneficiat de prelungirea contractelor, lucru care a dus la proteste în fața sediului Complexului Energetic Oltenia. În cele din urmă, respectivii au fost reangajați, însă asta nu a înlăturat sentimentul de nesiguranță în rândul salariaților.
Îngrijorările minerilor, exprimate și de sindicate, demonstrează o problemă mai amplă din acest sector, legată de viitorul industriei extractive și energetice din România. Un viitor deloc sigur pentru regiunile dependente de activități bazate pe combustibili fosili, în condițiile în care tranziția energetică și reducerea emisiilor de carbon sunt considerate priorități europene.
Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari angajatori din sudul țării, a făcut angajări acum circa doi ani pentru a acoperi deficitul de personal apărut din cauza numărului mare de pensionări. Inițial, contractele acelor angajați au fost prelungite pentru un an, apoi pe șase luni.