Informaţiile au fost furnizate Inspecţiei Judiciare de către DNA după declanşarea unui control tematic cu privire la dosarele în care sunt cercetaţi magistraţii.
„În cursul zilei, Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis datele solicitate de Inspecţia Judiciară pentru realizarea acestui control tematic. Având în vedere interesul manifestat de societate, cât şi la nivelul autorităţii judecătoreşti faţă de tematica acestui control, precum şi dezbaterile din spaţiul public referitoare la numărul cauzelor vizate de verificările aflate în curs de desfăşurare, pentru o corectă informare facem următoarele precizări: în perioada 1 ianuarie 2014 – 30 iulie 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a soluţionat 1.965 de cauze privind 3.420 de magistraţi (2.193 de judecători şi 1.227 de procurori). La 30 iulie 2018, se aflau în curs de soluţionare la Direcţia Naţională Anticorupţie 415 cauze, vizând în total 474 de judecători şi 346 de procurori. Pe baza datelor existente, Inspecţia Judiciară va efectua verificări directe pentru lămurirea aspectelor vizate de tematica controlului”, se arată într-un comunicat DNA, citat de Agerpres.
Pe 30 iulie, Inspecţia Judiciară a anunţat că va efectua, în perioada 1 august – 1 octombrie, un control tematic la DNA în legătură cu dosarele în care sunt cercetaţi magistraţi.
„Inspecţia Judiciară, prin inspectorii de la Direcţiile de inspecţie judiciară pentru procurori şi, respectiv, judecători, va efectua, în perioada 1 august – 1 octombrie 2018, un control tematic comun privind respectarea principiilor generale care guvernează activitatea autorităţii judecătoreşti în cauzele de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie vizând magistraţi sau în legătură cu acestea. Verificările vizează perioada 1 ianuarie 2014 – 30 iulie 2018. Raportul va fi înaintat Consiliului Superior al Magistraturii până la 5 noiembrie 2018”, preciza un comunicat al IJ.
Oficiali din Inspecţia Judiciară au explicat atunci că se va verifica dacă au existat cazuri de judecători care sunt cercetaţi de DNA şi nu s-au abţinut în a judeca în instanţe dosare întocmite de DNA.
Controlul declanşat de Inspecţia Judiciară a venit după ce Marius Iacob, procuror-şef adjunct al DNA, a susţinut, în proiectul de management depus la Ministerul Justiţiei, că la Direcţia Naţională Anticorupţie sunt înregistrate aproximativ 300 de dosare în care sunt cercetaţi magistraţi, dosare ce trebuie înaintate noii secţii care va fi înfiinţată în cadrul Parchetului General.