Un număr total de 8.206 de animale fără stăpân (câini și pisici) au fost sterilizate în cadrul proiectelor derulate de medicii Vier Pfoten în România, Bulgaria, Lituania, India și Sudan. Alte 894 de animale aflate în situații dificile au beneficiat de intervenții chirurgicale și tratamente gratuite.
În Romania, medicii Vier Pfoten au sterilizat în total 3.858 de animale cu și fără stăpân, în cadrul campaniilor gratuite derulate în 5 orașe și localități. În Capitală, au fost sterilizați 2.745 de câini și 426 de pisici, în baza celor două Protocoale de colaborare încheiate cu Primăria Sectorului 6, respectiv cu Primăria Capitalei. Din septembrie 2013, proiectul din baza canină Pallady aparținând Primăriei Municipiului București a fost întrerupt, după ce Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a suspendat Protocolul, iar medicii Vier Pfoten nu au mai avut acces în clinica bazei.
Citeşte şi Un nou adăpost de câini la Bragadiru, deschis pentru adopţii începând de săptămâna viitoare FOTO
Alte campanii au avut loc la Comănești (jud. Botoșani), Dej (jud. Cluj), Dărmănești (jud. Bacău) și în perimetru UM Ciolpani (jud. Ilfov), o parte din aceste proiecte urmând să fie reluate în 2014. Echipele Vier Pfoten, compuse din medici, prinzători și tehnicieni veterinari, au desfășurat campaniile de sterilizare la solicitarea primăriilor, în baza unor protocoale de colaborare prin care Vier Pfoten s-a angajat să sterilizeze gratuit câinii și pisicile fără stăpân, iar municipalitățile au garantat faptul că angajații, contractorii și subcontractorii lor nu vor iniția acțiuni de ucidere sau maltratare a acestora. În cadrul proiectelor, animalele au fost prinse, sterilizate, marcate cu crotaliu (în cazul câinilor), deparazitate și vaccinate.
După modificarea legii de gestionare a câinilor fără stăpân (OUG 155/2001), care permite uciderea acestora după 14 zile de cazare în adăpost, Vier Pfoten a lansat o amplă campanie de încurajare a adopțiilor cu mesajul „Adoptă un câine și Salvează o viață”, oferind sterilizare și servicii medicale gratuite pentru animalele fără stăpân adoptate. La inițiativa Vier Pfoten, numeroase vedete și personalități din România, precum Marius Bodochi, Dan Puric, Ovidiu Cuncea, Monica Davidescu, Paula Seling, Oreste Teodorescu, Leonard Doroftei, Mike Godoroja, Mihail Trăistariu, Bodo, Mircea Vintilă și George Vintilă au transmis mesaje video de mobilizare pentru adopția cât mai multor câini de pe stradă sau din adăposturile publice. Campania a fost dublată de un clip video realizat integral de căței pentru salvarea confraților lor din adăposturi.
„Am început anul 2013 bine, în forță și cu mari speranțe. L-am terminat într-o notă sumbră, cu o lege aberantă făcută pe genunchi, cu minciuni din partea autorităților, cu nenumărate cazuri de cruzime și cu omorârea câinilor din adăposturi. Este trist să vrei să faci ceva util în propria țară și să fii oprit chiar de cei care ar trebui să te susțină și să-ți aprecieze eforturile. Este dezarmant când vezi ca ai parte numai de autorități incompetente, să vezi că iar am ajuns în situația în care maidanezul, vinovatul fără vină, plătește cu viața pentru incompetența autorităților. Cert este însă că noi, cei implicați și dornici să rezolvăm problema câinilor fără stăpân, cei care nu dorim câini pe stradă, nu ne vom opri aici și vom continua să luptăm pe toate căile. Trag un semnal de alarmă și reamintesc celor care cred că omorârea va rezolva problema că se înșală amarnic. Omorâm de ani de zile și tot avem câini pe stradă. Singura soluție eficientă și umană este sterilizarea în masă, pedepsirea abandonului și încurajarea adopțiilor”, a declarat Dr. Vet. Anca Tomescu, coordonator al proiectului Animale fără Stăpân, Vier Pfoten.
În 2013, medicii echipei Vier Pfoten România au intervenit și în afara țării, desfășurând proiecte de sterilizare în mai multe orașe din Bulgaria, în capitala Vilnius, Lituania, în orașul Chennai, India, și în bazele militare ONU din provincia Darfur, Sudan.
„Animale fără stăpân” este unul dintre cele mai importante și mai vechi proiecte derulate de Vier Pfoten în România, primele campanii având loc încă din anul 2002. Programul are ca scop aplicarea singurei soluții pe termen lung de gestionare a populației de câini fără stăpân – respectiv limitarea înmulțirii acestora – ținând cont în același timp de bunăstarea animalelor.