Aproape 50 de hectare de parcuri şi locuri de joacă, retrocedate în Bucureşti. Ce vrea să facă Primăria pentru a le recupera. LISTA

Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat că la nivelul Primăriei Capitalei va fi constituit un grup de lucru care să identifice soluţiile legale pentru a putea recupera parcurile, spaţiile verzi sau terenurile pe care sunt amenajate locuri de joacă care au fost retrocedate în ultimii 16 ani. 
Cristina Macuc
03 apr. 2017, 07:47
Aproape 50 de hectare de parcuri şi locuri de joacă, retrocedate în Bucureşti. Ce vrea să facă Primăria pentru a le recupera. LISTA

La solicitarea Primarului General, directiile de specialitate din Primaria Capitalei au centralizat datele privind terenurile cu destinatia de spatiu verde sau amenajate ca locuri de joaca care au fost retrocedate, fie pe cale administrativa, fie prin hotarari ale instantelor de judecata.

„Din datele pe care le detinem pana in prezent, in perioada 2001 – 2013, vechile administratii ale Bucurestiului au retrocedat, fie pe cale administrativa, fie prin hotarari ale instantei, nu mai putin de 36 ha de teren in parcuri. Nu contest ca vechii proprietari au avut dreptul legal sa-si recuperze bunurile confiscate in perioada comunista, insa imi doresc sa gasim o formula legala, fara a leza dreptul proprietarilor, de a recupera in folosul bucurestenilor aceste suprafete de teren. Alte 23,5 ha reprezentand spatii verzi si terenuri pe care sunt amenajate locuri de joaca au fost restituite conform legilor proprietatilor, in perioada 2001-2017. Voi solicita primarilor celor sase sectoare o situatie centralizata privind spatiile verzi si terenurile pe care au fost amenajate locuri de joaca si care, ulterior amenjarii, au devenit proprietate privata prin retrocedare”, a declarat primarul general, Gabriela Firea. 

In situatia in care pentru amplasamentele in cauza, la data investitiei s-au facut cercetari privind situatia juridica (notificari Legea 18/1991, Legea 10/2001), acestea trebuie transmise Primariei Capitalei, pentru realizarea unei analize la nivelul intregii unitatii administrativ teritoriale, privind clarificarea situatiei juridice si stabilirea unei strategii cu privire la mentinerea acestor folosinte.

Solicitarea vine dupa ce mai multe terenuri unde s-au amenajat spatii verzi sau locuri de joaca pentru copii, au fost restituite, iar noii proprietari nu mai doresc pastrarea acestor amenajari.

Obiectivul Municipalitatii este acela de a mentine spatiile verzi si locurile de joaca, in beneficiul cetatenilor.

„Ii asigur pe locuitorii Bucurestiului, ca, in calitate de Primar General, impreuna cu primarii celor sase sectoare vom tine intotdeauna cont de interesele celor pe care ii reprezentam si de aceea vom sustine cu tarie ca parcurile si locurile de joaca amenajate sa apartina cetatenilor. Imi doresc ca aceasta procedura de recuperare sa inceapa anul acesta si sa fie finalizata in acest mandat”, a mai spus Gabriela Firea.

De asemenea, Primarul Capitalei, Gabriela Firea a mentionat. „Asa cum prevede si programul de guvernare, Bucurestiul trebuie sa se alinieze celorlalte capitale europene, sa se apropie cat mai mult de limita impusa de Uniunea Europeana de 26 mp spatii verzi pe cap de locuitor. Cred ca impreună cu echipa mea și cu susținerea bucurestenilor, vom creste aceasta suprafata de spatiul verde si vom duce si acest proiect la bun sfarsit”.

Bucurestiul este unul dintre orasele europene cu putine spatii verzi pe cap de locuitor si anume 23,21 mp fata de limita impusa de legislatia romaneasca si europeana, de 26 mp. Aceste cifre au dus la realitatea conform careia multi copii din Bucuresti nu au unde sa se joace, multe familii tinere din Capitala trebuie sa piarda ore in trafic pentru a ajunge la un parc.

Situatia retrocedarilor in parcuri (pe baza dispozitiilor de retrocedare pentru perioada 2001 – 2013)

Suprafata totala restituita in natura, care reprezenta spatiu verde din parcuri in Municipiul Bucuresti , conform evidentelor detinute pana in prezent este de aproximativ 361.109 mp.
Situatia pe sectoare in ceea ce priveste retrocedarile in parcuri se prezinta astfel:
In sectorul 1 a fost restituita in natura o suprafata de 32 978 mp (Parc Herastrau – 226 778 mp, Parc Bordei – 5 000 mp, Parcul Clucerului – 1 200 mp)
In sectorul 2 a fost restituita suprafata de 102 819,67 mp (Parcul Circului – 9126.14 mp, Parcul Verdi – 56 595,6 mp, Parcul Plumbuita – 37 097,93 mp)
In sectorul 3 a fost restituta suprafata de 125 440,62 mp (Parcul Alexandru Ioan Cuza – fosta sectiune din Parcul Titan – 122 526,62 mp, Parcul Garleanu este suprafata de spatiu verde amenajat in ultimii ani de Primaria Sectorului 3)
In sectorul 4 a fost restituta in natura suprafata de 75 535,95 mp (Parcul Tineretului)
In sectorul 5 a fost restituta in natura o suprafata de 3 243,89 mp (Parcul Izvor – parcul Cosbuc – 98 mp, Parcul Sebastian – 3145,89mp)
In sectorul 6 a fost restituita in natura o suprafata de 651,83 (Parcul Grozavesti)
Suprafata totala estimativa restituta in natura conform Legii 10/2001 care reprezinta spatii verzi/locuri joaca este de aproximativ 235 224,89 mp.

Aceasta analiza s-a facut conform datelor existente in dosarele de Lege 10. O situatie exacta a spatiilor verzi si terenurilor ce reprezinta locuri de joaca afectate de retrocedari, poate fi stabilita numai impreuna cu Primariile de sector. Aceste terenuri au fost amenajate cu precadere dupa anul 2000, fara a trimite aceste situatii si Primariei Capitalei, motiv pentru care unele zone restituite apar in evidentele municipalitatii ca terenuri libere.

Situatia pe sectoare estimativa in ceea ce priveste spatiile verzi/locurile de joaca retrocedate conform Dispozitiilor de retrocedare se prezinta astfel:

In sectorul 1 a fost retrocedata in natura o suprafata de 2 123,03 mp.
In sectorul 2 a fost retrocedata in natura o suprafata de 13 276,64 mp.
In sectorul 3 a fost retrocedata in natura o suprafata de 165 688,43 mp.
In sectorul 4 a fost retrocedata in natura o suprafata de 40 220,49 mp.
In sectorul 5 a fost retrocedata in natura o suprafata de 2 760,56 mp.
In sectorul 6 a fost retrocedata in natura o suprafata de 11 155, 74 mp.

DailyBusiness
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
Spynews
Horoscop sâmbătă, 29 martie 2025: Scorpionii au parte de relaxare și liniște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum e cel mai bine să rambursezi anticipat un credit ipotecar luat pe 30 de ani. Așa plătești mult mai puțină dobândă. Se aplică la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen
Capital.ro
Marele actor pe care România l-a pierdut. Românii l-au uitat complet: Îți lipsea. Ți-era dor
Playtech.ro
De ce e obligatoriu să anunți însoțitorii de bord dacă îți pierzi telefonul în avion. Poate deveni chiar o problemă serioasă de siguranță
DailyBusiness
Secretul neștiut când faci curățenie. Cum poți transforma baia cu pasta de dinți!
Adevarul
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Warren Buffett: Nu mai am nevoie de bani
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
La ce să ne așteptăm de la eclipsa de soare de astăzi, 29 martie. Cum ne influentează pentru următoarea perioadă din viață
Spynews
Bilanțul tragic al cutremurului de 7,7 din Asia. Cel puțin 1.000 de persoane au murit și alte mii au fost rănite 
Evz.ro
Mare succes financiar pentru aceste zodii. Se vor îmbogăți
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Kira Hagi i-a dat vestea cea mare lui Gică Hagi
kanald.ro
Peste 1.000 de morți și 2.300 de răniți în urma cutremurului devastator din Myanmar. Salvatorii sapă și în aceste momente după supraviețuitori
Cancan.ro
Se renunță la trecerea la ora de vară în martie?! Propunere de ULTIMĂ ORĂ: Schimbarea orei în aprilie
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în televiziune. A murit marele prezentator TV. A fost un actor uimitor. A primit medalia de onoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
stirilekanald.ro
"Ceasul rău l-a dus acolo" Constantin a fost găsit fără suflare în Iași, la trei luni de la dispariție. Bărbatul a fost văzut ultima oară plecând de la biserică
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
ANAF a luat decizia privind impozitul! Românii sunt obligați să declare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Veste bună pentru pensionarii cu venituri mici: vin banii!