Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a făcut public, sâmbătă seară, inventarul obiectelor de muniţie descoperite în anexa unei case de pe strada Vasile Alecsandri, unde colecţionarul care le strângea s-a rănit cu un proiectil ce i-a explodat în faţă, scrie ebihoreanul.ro.
Captura este impresionantă: peste 1.300 de muniţii şi elemente de muniţie, dintre care 483 de bombe şi alte proiectile provenite din al Doilea Război Mondial, care, dacă ar fi explodat, ar fi putut provoca o tragedie de proporţii.
Citeşte şi Bază militară lovită de rachete Katiuşa, în apropiere de aeroport
„Echipajul pirotehnic al Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea, mobilizat operativ la faţa locului, a identificat 1.366 de muniţii şi elemente de muniţie (483 de bombe aruncător, proiectile de diferite calibre, grenade ofensive şi defensive, cartuşe, respectiv 883 elemente de muniţie) provenite din cel de-al Doilea Război Mondial, pe care le-a ridicat, transportat şi depozitat în condiţii de siguranţă, urmând a fi distruse ulterior prin explozie controlată”, arată comunicatul ISU Crişana.
Descoperirea a fost făcută după ce un orădean în vârstă de 37 de ani, care are atestat pentru detectarea de metale, a ajuns la spital rănit grav la o mână şi la faţă fiindcă ar fi încercat să desfacă un obiect pirotehnic care a explodat.
Nu sunt clare, deocamdată, circumstanţele exacte ale evenimentului, însă cert este că individul a suferit răni foarte grave, fapt atestat de urmele de sânge de pe holul casei în care locuieşte.
Cea care a sunat la 112 a fost soţia „colecţionarului”, care ar fi spus că s-a rănit cu o petardă. Ulterior s-a descoperit că nu a fost vorba despre aşa ceva, orădeanul fiind rănit mult mai grav, din câte se pare de un proiectil de război.
Poliţiştii au descins la faţa locului pentru cercetări şi nu mică le-a fost mirarea când au găsit în casa bărbatului un adevărat arsenal. În imobilul respectiv locuiesc mai multe familii, iar muniţia era depozitată într-un fel de uscătorie (foto).
Poliţia continuă ancheta, care va lămuri în ce circumstanţe au ajuns obiectele periculoase acolo.
ISU Crişana reaminteşte că, în cazul descoperirii unor muniţii sau elemente de muniţii, este obligatoriu ca cetăţenii să sune la 112. Între altele, se interzice ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe, comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură ori demontarea focoaselor sau a altor componente.