De la începutul anului, în Brăila au fost depistate 58 de cazuri noi de TBC, numărul total al bolnavilor de tuberculoză ridicându-se astfel la 285.
„Au fost depistate 58 cazuri noi de TBC, au fost readmise 10 cazuri, au fost scoase din evidenţă 92 cazuri, din care 9 datorate decesului. În final, numărul cazurilor rămase în evidenţă este de 285”, a declarat Gabriel Ciochină, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila.
Au fost efectuate 187 testări PPD cu produs biologic furnizat de DSP, s-a instituit chimioprofilaxie la 52 de persoane şi tratament specific la 235 persoane, iar 1.081 persoane au fost investigate în vederea stabilirii diagnosticului, potrivit şefului DSP.
Situaţia Spitalului TBC din Brăila este incertă, având în vedere că imobilul în care funcţionează unitatea spitalicească a fost revendicat şi câştigat în instanţă de Institutului Religios al Bisericii Catolice „Ordinul Sfânta Maria”.
Actualul proprietar nu a fost de acord cu un schimb de imobile propus de Consiliul Judeţean Brăila şi nici cu preţul propus de CJ pentru cumpărarea clădirii.
„Nu ne-am înţeles la preţ şi suntem pregătiţi să facem un spital nou. Ne-am consultat şi am spus că poate îl facem lângă Căminul de bătrâni de la Baldovineşti, cu câteva hectare de parc, cu livadă. El trebuie făcut de specialişti. Dacă nu ne împăcăm la preţ, nu avem ce face”, a declarat preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.
Clădirea Spitalului de Pneumoftiziologie, câştigată în instanţă de Institutul Religios al Bisericii Catolice, este una de patrimoniu, construită în 1897 şi a funcţionat multă vreme sub denumirea de Pensionatul de Fete „Sfânta Maria”.
CJ a trebuit să restituie în natură şi dispensarul Spitalului de Pneumoftiziologie, clădire revendicată şi câştigată în instanţă de nepoata unui moştenitor grec.
Citeşte şi TUBERCULOZA: Tot ce trebuie să ştii despre simptome, diagnostic şi tratament