„Cu ocazia ultimei vizite făcute la medic, românii au oferit în procent de 38% recompense financiare medicilor specialişti care i-au consultat. 23% dintre pacienţi au apelat la stimulente şi în cazul marii chirurgii, în timp ce 21% dintre aceştia au simţit nevoia recompensării medicului specialist şi în ceea ce priveşte procedurile de tratament de care au beneficiat„, arată studiul.
Potrivit documentului, 69% dintre români au afirmat că au fost nevoiţi să ofere sume de bani sau cadouri personalului medical, pentru a beneficia de mai multă atenţie. Dintre pacienţii care au subliniat necesitatea oferirii acestor stimulente, 84% au declarat că gestul lor a vizat instituţiile publice de sănătate, în timp ce 5% au menţionat instituţiile private.
Studiul mai arată că valoarea medie a stimulentelor financiare oferite cu ocazia ultimei vizite la medic se situează la un nivel de 337 de lei şi vizează deopotrivă sistemul public şi privat de sănătate.
Asistentele sunt primele pe listele pacienţilor în ceea ce priveşte recompensarea, 27% dintre respondenţi declarând că au oferit sume de bani sau cadouri asistentelor medicale. Acestea sunt urmate de medicii chirurgi, cu 16%, şi de infirmieri, cu 15%.
Peste 70% dintre români sunt de părere că atât medicii din sistemul public, cât şi din cel privat ar trebui remuneraţi ţinându-se cont de evaluările făcute de către pacienţi.
Dacă spitalele private au câştigat încrederea a 74% dintre respondenţi, iar serviciul de ambulanţă este menţionat la rândul său de peste jumătate din populaţie (59%), Ministerul Sănătăţii ocupă ultima poziţie a clasamentului, cu 26% încredere. Mai mult, 83% dintre români au încredere în SMURD.
80% dintre români consideră oportun ca pentru serviciile acoperite de asigurarea obligatorie de sănătate pacienţii să aibă acces în aceleaşi condiţii atât la furnizori din sistemul public, cât şi la furnizori aparţinând sistemului privat de sănătate.
Dr. Oana Cuzino reprezintă opţiunea numărul unu pentru peste 60% dintre români atunci când vine vorba de încrederea în personalităţile publice aparţinând domeniului medical. Locurile 2 şi 3 sunt ocupate de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi şi prof. dr. Constantin Ionescu Târgovişte, cu un procent de 21%, respectiv 7%.
Următoarele poziţii ale clasamentului sunt ocupate de dr. Dana Jianu (4,5%), dr. Simona Tivadar (4,3%) şi conf. dr. Lygia Alexandrescu (3,1%).
Studiul a inclus persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani, rezidente în mediul urban. Volumul eşantionului a fost de 1.161 respondenţi, care au răspuns la chestionarul Exact Cercetare şi Consultanţă, administrat pe internet. Respondenţii au fost selectaţi aleatoriu din panelul Exact Cercetare şi Consultanţă, care conţine 25.000 de respondenţi. Culegerea datelor a fost realizată în intervalul 20 – 31 martie 2014.