„În prima etapă au fost înregistrate 236.068 de fişe, dintre care 95.435 (40 la sută) pentru înscrierea în clasa pregătitoare şi 142.633 pentru clasa I, toate acestea fiind validate. La nivel naţional au fost recenzaţi 302.223 de copii, ceea ce înseamnă că în prima etapă au fost înscrişi în învăţământul primar 79 la sută dintre aceştia, pondere apropiată de ceea ce am estimat noi, respectiv în jur de 80 la sută”, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, potrivit Mediafax.
Oficialul a spus că peste media pe ţară la înscrieri în învăţământul primar sunt judeţele Timiş cu 93 la sută, Neamţ şi Botoşani – 91 la sută şi Giurgiu cu 90 la sută.
Ministrul a ţinut să precizeze că nu va fi acceptat învăţământ în trei schimburi. „În Bucureşti, există două şcoli care sunt în programe de reabilitare în care se face învăţământ în trei schimburi, în rest ministerul nu va accepta o astfel de formă de învăţământ. Înscrierile se fac în limita spaţiului şi a organizării pregătirii în două schimburi”, a mai spus Baba.
Întrebat ce va face în cazul în care foarte mulţi părinţi vor dori să-şi înscrie copiii, de exemplu, la şcoala 11, ministrul a spus că va da tuturor unităţilor de învăţământ din Capitală numărul 11. „În cazul în care toţi părinţii vor dori să-şi înscrie copii, să zicem la şcoala 11, atunci vom numi toate şcolile din Bucureşti numărul 11”, a precizat ministrul.
El a spus că în cazul în care o şcoală dispune de resursă umană suficientă, dar nu are spaţiu pentru a organiza clase suplimentare, atunci se va apela la o unitate de învăţământ apropiată unde vor putea fi transferate respectivele cadre didactice. „Dacă şcolile dispun de resuse umane suficiente, dar nu au spaţiu să apeleze la şcolile din apropiere şi se va face transfer de resursă umană”, a afirmat ministrul.
În legătură cu situaţia de la Colegiul german „Goethe”, unde foarte mulţi părinţi s-au declarat de etnie germană numai ca să-şi poată înscrie copiii în această unitate, ministrul Educaţiei a spus că va analiza posibilitatea ca din anul şcolar viitor unitatea de învăţământ să cuprindă clase în care germana este limbă modernă.
„Potrivit Legii educaţiei, înscrierea într-o unitate de învăţământ cu predare în limba maternă este deschisă cu prioritate copiilor care utilizează limba respectivă ca limbă maternă. Sigur însă că sunt mulţi copii care nu sunt de etnie germană, dar care s-au pregătit în grădiniţe în limba germană şi solicită justificat ca ai lor copii să continue pregătirea în această limbă. Acesta este motivul pentru care din anul şcolar viitor vom analiza posibilitatea introducerii clasei germane ca limbă modernă”, a spus Baba.
În legătură cu numeroasele schimbări de domiciliu ale familiilor pentru înscrierea copiilor într-o anumită unitate de învăţământ, cât şi declaraţia privind apartenenţa la o anumită etnie, ministrul a spus că acestea sunt făcute pe proprie răspundere, fiecare asumându-şi semnarea unor astfel de documente.
De asemenea, demnitarul a afirmat că nimeni, niciun copil, nu va rămâne neînscris într-o unitate de învăţământ, iar avantajul noii Legi a educaţiei şi organizării învăţământului primar, începând cu clasa pregătitoare, are ca scop creşterea numărului de copii care vor intra în învăţământ.
„Evident că se vor face corecturi, vom începe cu un învăţământ în limba modernă, avantajul acestei noi organizări este acela că vom avea un număr mai mare de copii care vor intra în învăţământ” a conchis ministrul Educaţiei.