Întrebaţi dacă România ar trebui să fie inclusă în spaţiul Schengen, 79,2% dintre cei intervievaţi au răspuns afirmativ, 10,9% – negativ, în timp ce 9,9% nu au ştiut sau nu au dorit să răspundă, potrivit Agerpres.
Rugaţi să se pronunţe cu privire la modul în care privesc diferitele state, românii au exprimat în proporţie de 77% sentimente mai degrabă pozitive faţă de Marea Britanie (comparativ cu 75% în luna februarie). În luna martie, 74% indică sentimente mai degrabă pozitive faţă de mai multe state: SUA (faţă de 71% în februarie), Franţa (care obţinea în februarie 72%), Germania (77% în februarie) şi Spania (cotată cu 72% în februarie). Pe locurile imediat următoare sunt clasate Italia, cu 70% şi Olanda, cu 66%.
Republica Moldova este cotată cu 55% în clasamentul preferinţelor românilor, fiind cea mai ”populară” ţară dintre vecinii României. Republica Moldova este urmată la diferenţă de un procent de China (54%). Grecia, Turcia şi Bulgaria înregistrează 49%, 47% şi, respectiv, 41% sentimente mai degrabă pozitive în rândul românilor. Topul este încheiat de Rusia (36%), Ungaria (35%) şi Ucraina (34%).
Întrebarea a măsurat orientarea generală a românilor faţă de diverse ţări, prin indicarea unor variante de răspuns generale: ”un sentiment mai degrabă pozitiv” şi ”un sentiment mai degrabă negativ”.