Aproape 900.000 şi-au schimbat operatorul de telefonie. Ce firmă a „furat” cei mai mulţi clienţi

Pe parcursul anului trecut, au fost portate 892.695 de numere de telefon, din care 94% (839.679) sunt numere de telefonie mobilă, în timp ce restul de 53.016 sunt numere de telefonie fixă, a anunţat joi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Filip Stan
15 feb. 2018, 14:30
Aproape 900.000 şi-au schimbat operatorul de telefonie. Ce firmă a

Portabilitatea numerelor de telefon oferă utilizatorilor libertate deplină de alegere pentru că permite păstrarea numărului de telefon la schimbarea furnizorului de telefonie.

„Numărul utilizatorilor care au beneficiat de libertatea oferită de portabilitate a crescut semnificativ în ultimii ani, peste 4,5 milioane de numere fiind portate până în prezent. Faptul că portabilitatea nu mai este doar un fenomen sporadic, ci a devenit o obişnuinţă pentru utilizatori ne-a făcut să re-evaluăm condiţiile în care numerele de telefon se transferă între reţele. Am propus reduceri importante ale tarifelor suportate de furnizori în cadrul procesului de portare, de la 7,8 euro la maximum 4,4 euro în cazul telefoniei fixe şi de la 5,6 euro la maximum 1,9 euro în cazul celei mobile, pentru fiecare număr portat”, a precizat preşedintele ANCOM, Sorin Grindeanu.

În total, de la lansarea portabilităţii şi până la sfârşitul anului 2017, aproape 4,5 milioane de numere au fost transferate între reţele, 3,7 milioane dintre acestea fiind numere de telefonie mobilă şi aproximativ 700.000 numere de telefonie fixă.

Media lunară de portări aferentă anului 2017 a suferit o uşoară scădere faţă de anul anterior, de la 78.305 în 2016 la 74.391 de portări, iar în lunile ianuarie, decembrie şi martie s-au portat cele mai multe numere – 92.471, 84.805, respectiv 84.324 de numere portate.

Din totalul numerelor portate în 2017, 81% au aparţinut persoanelor fizice, iar 19% persoanelor juridice. În procesele de portare desfăşurate în anul 2017 au fost implicaţi 31 de furnizori.

Furnizorii de telefonie mobilă au reuşit în anul 2017 să atragă prin portare 839.679 de utilizatori. Dintre aceştia, cei mai mulţi au optat pentru reţeaua RCS & RDS – 384.759, în timp ce Orange a primit prin portare 191.767 de utilizatori, Vodafone – 155.905, Telekom Romania Mobile Communications – 68.227, iar Telekom Romania Communications – 39.002.

Din cele 839.679 de numere de telefonie mobilă portate anul trecut, 49% au fost numere de cartele preplătite.

În anul 2017 au fost portate mai puţine numere de telefonie fixă decât în anul 2016. Majoritatea celor 53.016 de numere de telefonie fixă portate în anul 2017 au fost împărţite între principalii furnizori, astfel: RCS & RDS – 23.060, Vodafone – 14.453, Orange – 6.725, UPC România – 5.613 şi Telekom Romania Communications – 1.456.

În 2017 au fost portate 4.960 de numere independente de locaţie (cod 037) şi 67 de numere gratuite pentru apelant (0800).

ANCOM a creat pentru acest proiect site-ul portabilitate.ro, unde utilizatorii pot afla în ce reţea funcţionează orice număr de telefon folosit în România, chiar dacă a fost portat. Site-ul oferă detalii cu privire la paşii care trebuie urmaţi pentru a porta un număr de telefon, răspunsuri la întrebări care apar frecvent în situaţia portării numerelor, dar şi sfaturi pentru a evita posibilele probleme care pot interveni pe parcursul procesului de portare.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Moneda din România care se vinde pentru o sumă complet neașteptată. Unii români o consideră banală, dar pentru colecționari e foarte importantă
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Totul e clar: Curtea Constituțională nu avea niciun drept
Playtech.ro
Detalii bombă despre viața Monicăi Gabor în America. Cum se comportă Mr.Pink cu ea
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Trei zodii care își pierd portofelul în perioada următoare. Trebuie să fie mai atente pe viitor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia
Cancan.ro
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Mașinile care vor fi interzise. Anunț de la Guvern: Interdicția intră în vigoare din 2027
StirileBZI
Mesaj de la o benzinărie din Bulgaria pentru șoferii români: Cât câștigați la un plin de carburant
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
"L-am văzut!" - Dezvăluiri cutremurătoare despre Yanis, băiețelul sfâșiat de câini la Craiova
substantial.ro
Peste 8.000 de prizonieri ucraineni în captivitatea Rusiei: Familiile devin ținte ale șantajului
MediaFlux
LOVITURĂ pentru pensionari. Ministrul a spus clar: NU SUNT BANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este românul cu 1.000 de case în America. „Bonus”, două avioane