Gabriela Putinae lucrează de 18 ani într-o cofetărie din Bucureşti. Lunar primește pe card puțin peste 2.000 lei. De luna viitoare va beneficia de o creștere a salariului cu 284 de lei. În situația Gabrielei mai sunt aproape 800.000 angajați, care lucrează pe salariul minim pe economie și care vor avea parte de o creștere a venitului cu peste 12%.
Salariul minim pe economie a fost majorat de la 3.300 lei la 3.700 lei brut. Din această sumă, 300 lei sunt scutiți de taxe și contribuții, față de 200 lei neimpozitați câți au fost până acum. Asta înseamnă că aproape 2 milioane de angajații vor primi de la începutul lunii viitoare aproape 2.400 lei net.
Alți peste 1.100.000, cu venituri între 3.300 lei și 3.700 lei brut, vor primi majorări mai mici, conform observatornews.ro.
„Facem un pas important pentru a ne apropia de nivelul cerut de Directiva privind salariul minim european”, spune Marcel Ciolacu, premierul României.
Creșterea salariului minim, un măr otravit pentru economie. Urmează un nou val de scumpiri
Antreprenorii sunt cei care vor suporta majorarea salariului minim şi ar putea mări preţul produselor şi serviciilor, cred analiştii financiari. „Factor stimulator al inflaţiei, posibile creşteri de preţuri pe piaţă. În urma creşterilor unor costuri cu munca companiilor este posibil ca acestea să recurgă la restucturare de personal”, explică Dan Schwartz, expert fiscal.
„Creșterea aceasta a salariului minim de la mijlocul anului va duce creșteri de prețuri, mai ales în domeniul serviciilor, pentru că, bineînțeles, firmele vor duce în prețurile produselor și serviciilor pe care le comercializează toată această creștere din pix a salariului minim.
Citește și: ANAF a început să atenţioneze contribuabilii: vin impozitele de 70% de la 1 iulie 2024
În prim-plan nu vor mai fi alimentele cum au fost până acum și nici produsele nealimentare, de la detergenți, la ceea ce mai cumpărăm noi din magazine.
Vor fi serviciile, adică tot ceea ce ține de lucrurile de care avem nevoie: de la angajarea unui electrician, a unui zidar, la serviciile de coafură, de transport, de marfă, de depozitare, inclusiv curierii, probabil vor costa mai mult.
Serviciile s-au scumpit deja cu 11% în primul trimestru și e probabil ca până la finele anului să asistăm la o scumpire de cel puțin 6%-7% în plus față de ce vedem până acum”, a spus Adrian Negrescu, analist economic.