Aproape jumătate din populaţia ocupată crede că este expusă la cel puţin un factor de risc la muncă

Aproape jumătate din populaţia ocupată consideră că este expusă la cel puţin un factor de risc pentru sănătatea fizică sau mentală la locul de muncă, iar 1,3% dintre persoanele active în ultimele 12 luni au avut cel puţin un accident la muncă, potrivit INS.
Iulian Tudor
05 dec. 2013, 10:15
Aproape jumătate din populaţia ocupată crede că este expusă la cel puţin un factor de risc la muncă

Institutul Naţional de Statistică a realizat, în al doilea trimestru al acestui an, ancheta complementară „Sănătatea şi siguranţa la locul de muncă„, care a vizat 14.699.000 de persoane din populaţia în vârstă de peste 15 ani.

Din cele peste 14,6 milioane de persoane, 9.970.000 au lucrat în ultimele 12 luni. Dintre acestea, 130.000 de persoane (1,3 la sută) au avut cel puţin un accident la locul de muncă în perioada de referinţă.

Dintre cele 130.000 de persoane accidentate la locul de muncă, 62.000 (47,6 la sută) lucrau, la momentul producerii accidentului, în activităţi agricole. În industrie şi construcţii îşi desfăşurau activitatea 43.000 persoane (32,7 la sută), iar în sectorul serviciilor 24.000 (18,6 la sută). Pentru un număr redus de persoane, informaţiile privind caracteristicile locului de muncă la care s-a produs accidentul nu sunt disponibile„, se arată într-un comunicat de presă al INS.

Din numărul total al persoanelor accidentate, 63.000 (reprezentând 48,4 la sută) au suferit accidente minore, fiind în incapacitate de muncă între una şi trei zile. Durata absenţei de la lucru a fost mai mare de trei zile pentru 59.000 de persoane (45,3 la sută).

De asemenea, 6,2 la sută (8.000 de persoane) dintre accidentaţi nu au lipsit deloc de la locul de muncă, reluându-şi activitatea în aceeaşi zi, iar un număr nesemnificativ de persoane se aflau încă, în perioada de referinţă a anchetei, în perioada de incapacitate temporară de muncă provocată de accident.

În trimestrul II al acestui an, incidenţa accidentelor la locul de muncă a fost de 1.279 la 100.000 persoane ocupate„, a precizat INS.

În ce priveşte afecţiunile cauzate sau agravate de activitatea profesională desfăşurată, 354.000 de persoane, reprezentând 2,4 la sută din cele 14.699.000 de persoane în vârstă de 15 ani şi peste care au făcut obiectul anchetei, au suferit pe parcursul ultimelor 12 luni cel puţin o afecţiune cauzată sau agravată de locul de muncă actual sau anterior. Dintre acestea 52,1 la sută erau femei, iar 56,3 la sută domiciliau în mediul rural.

Afecţiunile cel mai frecvent declarate de către persoanele cu probleme de sănătate cauzate sau agravate de locul de muncă sunt: bolile de inimă, infarct sau alte probleme ale aparatului cardio-vascular (23,9 la sută); afecţiuni ale oaselor, articulaţiilor sau musculaturii privind în principal spatele (20,3 la sută), şoldurile, genunchii, picioarele sau tălpile (16,7 la sută).

Bolile căilor respiratorii sau ale plămânilor afectează 12,1 la sută dintre persoanele cu problemele de sănătate. O pondere relativ importantă o deţin şi bolile oaselor, articulaţiilor sau musculaturii care afectează gâtul, umerii braţele sau mâinile (8,7 la sută). Restul afecţiunilor deţin ponderi mai mici de 10 la sută fiecare.

În al doilea trimestru din acest an, rata de prevalenţă a afecţiunilor cauzate sau agravate de locul de muncă a fost de 1.241 la 100.000 de persoane ocupate.

Aproape jumătate din populaţia ocupată, adică 4.426.000 de persoane, consideră că la locul de muncă actual sunt expuse la cel puţin un factor de risc pentru sănătatea fizică sau mentală.

Dintre acestea, 3.070.000 de persoane (69,4 la sută) au declarat că sunt expuse doar la factori de natură a le afecta sănătatea fizică: substanţe chimice, pulberi, fum, aburi, gaze; zgomot sau vibraţii; poziţii incomode în timpul lucrului, lucrul în mişcare, manipularea de greutăţi; concentrare vizuală susţinută, risc potenţial de accidentare. Aproape un sfert (24,8 la sută) sunt expuse, conform propriilor declaraţii, atât la factori care le-ar putea afecta sănătatea mentală, cât şi la cei care le-ar putea afecta sănătatea fizică (1.101.000 persoane), iar 255.000 de persoane (5,8 la sută) sunt expuse doar la factori de natură a le deteriora sănătatea mentală: hărţuire sau violenţă psihică; violenţă fizică sau ameninţarea cu violenţa fizică; presiune sau supraîncărcare.

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Marea legendă s-a stins. A lăsat un gol imens în inimile tuturor: Nu va fi niciodată uitat
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Femeia care îi bântuie visele lui Mihai Bobonete. A divorțat de două ori
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Creșterea dreptei radicale și schimbările politice majore în alegerile 2024
MediaFlux
TRADIȚII în a DOUA ZI de CRĂCIUN! E INTERZIS ASTĂZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)