Aproape jumătate dintre angajatorii din România întâmpină dificultăţi în ocuparea posturilor vacante

Aproape jumătate dintre angajatorii din România (45%) întâmpină dificultăţi în ocuparea posturilor, în principal din cauza lipsei competenţelor tehnice ale candidaţilor, iar cel mai greu de găsit sunt inginerii, muncitorii calificaţi şi reprezentanţii de vânzări, potrivit Manpower.
Romania TV
29 mai 2012, 15:21
Aproape jumătate dintre angajatorii din România întâmpină dificultăţi în ocuparea posturilor vacante

Cel de-al şaptelea studiu anual la nivel global al ManpowerGroup privind Deficitul de Talente arată ca unul din trei angajatori la nivel global are dificultăţi în ocuparea posturilor disponibile, evidenţiind faptul că în România există un grad de dificultate mai mare din acest punct de vedere decât media globală.

În România, poziţiile ce ridică cele mai mari dificultăţi angajatorilor sunt cele de ingineri, muncitori calificaţi şi reprezentanţi vânzări, în principal din cauza lipsei competenţelor tehnice la nivelul candidaţilor (după cum motivează 61% dintre angajatori), a lipsei de competenţe specifice industriei – certificări sau calificări (57%) şi a insuficientei experienţe (36%).

Printre posturile greu de ocupat se numără şi cele de operatori producţie, personal IT, personal contabil şi financiar, şoferi, personal hotelier şi personal administrativ.

Spre comparaţie, rezultatele studiului din 2011 arătau că 53% dintre angajatorii români întâmpinau dificultăţi în ocuparea posturilor vacante, cel mai greu de găsit fiind la acea vreme, în ordine, muncitorii calificaţi şi inginerii.. Anul acesta au apărut două categorii noi, menţionate de mai mulţi angajatori, direct în top 5, respectiv responsabili vânzări pe locul trei şi personal IT pe locul cinci.

„Îngrijorător este faptul că doar 9% dintre angajatori sunt preocupaţi de impactul pe care îl poate avea deficitul de talente asupra clienţilor sau investitorilor, în scădere de la 25% anul trecut. Atragerea de talente va rămâne un diferenţiator cheie din punct de vedere competitiv în Era resurelor umane”, a declarat într-un comunicat Valentin Petrof, country manager al ManpowerGroup România.

În opinia sa, liderii în resurse umane vor fi nevoiţi să ia în considerare soluţii, precum angajarea de personal educabil, flexibil, căruia să-i ofere training superspecializat, extinderea căutării de canditaţi în categorii neexploatate încă, cum ar fi tinerii fără experienţă, astfel încât să se poată găsi forţa de munca necesară.

La nivel global, angajatorii cu nivelul cel mai ridicat nivel de dificultate în ocuparea posturilor sunt cei din Japonia (80%), Brazilia (71%), Bulgaria (51%), Australia (50%), Statele Unite (49%) India (48%), Noua Zeelanda (48%), Taiwan (47%), Panama (47%), România (45%), Argentina (45%), Mexic (43%), Germania (42%), Turcia (41%), Peru (41%) şi Austria (40%).

Din punct de vedere regional, unu din patru angajatori din EMEA (25%) raportează dificultăţi în atragerea angajaţilor din cauza lipsei de personal talentat. Acest procent este considerabil mai scăzut decât cel din regiunea America (41%) şi din Asia Pacific (45%).

Comparativ cu 2011 nu se întrevăd modificări semnificative, procentul angajatorilor care invocă dificultăţi în acoperirea poziţiilor deschise fiind mai mare decât cel înregistrat în trimestrul unu din 2008. Se pare că tendinţa lentă de recuperare continuă să reprime tendinţele de angajare, diminuând astfel nevoia de personal talentat din regiune.

Cele mai notabile semnale privind lipsa de talente vin din partea angajatorilor din Bulgaria (51%) şi România (45%), iar cel puţin doi din cinci angajatori din Germania (42%), Turcia (41%) şi Austria (40%) au dificultăţi în acest sens.

La polul opus se află Irlanda cu doar 2% dintre angajatori cu probleme la recrutarea angajaţilor, Olanda (7%), Spania (9%) şi Africa de Sud (10%).

ManpowerGroup a intervievat peste 38.000 de angajatori din 41 de ţări şi teritorii pe parcursul trimestrului al doilea din 2012 pentru realizarea studiului.

Compania Manpower România este specializată în recrutare permanentă, temporară şi pe bază de contract, evaluare şi selecţie, formare profesională, externalizare şi consultanţă în domeniul resurselor umane, funcţionând prin intermediul a 11 agenţii, în Bucureşti, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Ploieşti şi Piteşti.

DailyBusiness
VAL de SCUMPIRI în industria agricolă și alimentară. Cum ne va aștepta 2025
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Superalimentul care joacă un rol major pentru sănătate. Nu expiră și reduce inflamația din corp
Capital.ro
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
Playtech.ro
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Megan Fox este însărcinată! Dezvăluire plină de mister
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
A murit Silviu Prigoană, într-un restaurant din Bran! Afaceristul a căzut pe podea în timpul mesei
Cancan.ro
EXCLUSIV | ”L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!”
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Interdicție la bloc. Amendă de 30.000 de lei pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Se scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie 2025! Care este cauza creșterii prețurilor
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
substantial.ro
Trump își dezvăluie echipa de administrație: Rubio la Externe, Huckabee numit ambasador în Israel
MediaFlux
Șeful CASEI de PENSII anunță MAJORAREA PENSIILOR. Cu CÂT se MAJOREAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia