Aproape jumătate dintre cetăţenii ucraineni se tem că Ungaria încearcă să anexeze Transcarpatia

O parte însemnată a ucrainenilor, 43%, se teme de eventuale mișcări pe care Ungaria le-ar putea face în partea de vest a țării, cum ar fi încercarea de anexare a regiunii Transcarpatia.
Filip Stan
15 dec. 2021, 17:42
Aproape jumătate dintre cetăţenii ucraineni se tem că Ungaria încearcă să anexeze Transcarpatia

Ucrainenii au o viziune negativă asupra politicii actuale a Ungariei de sprijinire a minorității naționale maghiare din Transcarpatia – 41% dintre respondenți consideră aceste acțiuni sunt o pregătire pentru anexare și ocupare.

41% dintre ucraineni consideră  că politica Ungariei față de minoritățile naționale din Transcarpatia este o pregătire pentru anexare. Acest lucru este demonstrat de rezultatele unui sondaj realizat de «Fundația Ilko Kucheriv pentru Inițiative Democratice» împreună cu Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, comandat de Institutul de Strategie Central Europeană în cadrul proiectului special Re: Open Zakarpattia, desfășurat în perioada 22 octombrie – 12 noiembrie.

O viziune negativă asupra situației predomină în vestul țării – 51%.

În același timp, respondenții mai tineri sunt mai puțin dispuși să vadă ostilitate în acțiunile Ungariei – ei le consideră drept  un sprijin real pentru regiune.

Se observă  că ostilitatea în aceste acțiuni este văzută cel mai mult de respondenții care susțin cetățenia dublă sau multiplă cu toate țările, cu excepția Rusiei (47%), precum și de cei care susțin introducerea unei astfel de proceduri doar cu țările din  Uniune Sovietică (46%).

Aceeași părere există și în rândul oponenților cetățeniei duble sau multiple ca atare – 48%.

În același timp, sociologii subliniază, că această atitudine față de politica maghiară promovată în  Transcarpatia diferă de opinia transcarpatienilor, precizează Bucpress, organizaţie media din Ucraina.

În special, potrivit unui sondaj regional efectuat în august-septembrie 2020, 31,5% dintre respondenți au considerat acțiunile Ungariei drept susținere a minorității maghiare  din Transcarpatia, iar alți 40% – un beneficiu pentru dezvoltarea regiunii cu condiția ca guvernul ungar să găsească puncte de tangență  cu guvernul ucrainean.

În plus, se raportează că din septembrie 2020 până în septembrie 2021 atitudinea maghiarilor față de transcarpatieni s-a îmbunătățit semnificativ: dacă în 2020 – 12% dintre respondenți ar dori să-i vadă pe maghiari ca membri ai familiei și alți 28% ca prieteni sau colegi, în 2021, ponderea celor care ar dori să-i vadă pe maghiari ca membri ai familiei a crescut la 29%, iar ca prieteni – la 28%.

Sociologii consideră că aceasta indică o creștere a unității cetățenilor Ucrainei, indiferent de naționalitate, drept  răspuns la dificultățile și amenințările care decurg din efectele crizei coronavirusului.

Un alt factor este o evaluare mai realistă a influenței Ungariei asupra maghiarilor din Transcarpatia și experiența pozitivă zilnică a interacțiunii dintre oameni de diferite medii etnice.

Citeşte şi: O nouă tragedie cu migranţi. Cel puţin 11 morţi şi 30 de dispăruţi, după scufundarea unei ambarcaţiuni

Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Denisei, una din fetele ucise în Constanța. Tânăra a fost condusă pe ultimul drum | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Țara pe care e bine s-o eviți când mergi în vacanță. Deși mulți turiști o consideră spectaculoasă, “are multe orașe urâte, nu te simți în siguranță noaptea”
Capital.ro
Boala care te lasă fără permis. NU îți mai reînnoiește permisul de conducere
Playtech.ro
Imagini BOMBĂ cu Simona Halep. S-a afișat public cu noul iubit? Nu se mai ascunde
DailyBusiness
Anunț important pentru bucureștenii care locuiesc la bloc
Adevarul
Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorită pe 14 septembrie. Ce nu trebuie să faci în această zi
Spynews
Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci. Sărbătoare importantă pentru creștini pe 14 septembrie
Spynews
Ce a apărut pe cer, în Eforie Nord! Fenomenul care pe mulți i-a speriat: "Ne privește Dumnezeu" / FOTO
Evz.ro
Cumpărarea de vechime în muncă. Ce prevede noua lege a pensiilor
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cristina ICH i-a spart casa celei mai bune prietene: I-a furat soțul milionar! Ce a făcut nevasta înșelată 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
Cine sunt femeile implicate în accidentul în care a murit Andrei Piedemonte, pilotul de curse. Acestea se luptă între viață și moarte
Capital.ro
Bani dați înapoi din pensiile recalculate. Decizie pentru românii care au primit pensii prea mari
StirileBZI
Poți avea un salariu de 5.000 de lei pe lună, chiar și fără studii superioare! Unde poți găsi aceste locuri de muncă
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Antony Blinken condamnă activităţile destabilizatoare ale RT
MediaFlux
CASA de PENSII, ANUNȚ pentru PENSIONARI privind PROBLEMELE cu RECALCULAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...