Estera are 50 de ani și este una dintre multele românce care nu au un loc de muncă. A lucrat câțiva ani într-o fabrică de componente auto, dar a fost nevoită să renunțe din motive de sănătate. Nu avea vârsta de pensionare, așa că acum este casnică.
„De mult îmi caut și am fost la probe de lucru, dar tot muncă grea pe care eu nu mai pot s-o prestez. Am lucrat ca operator de sudură, făceam coliere pentru mașini. Acum îmi caut un loc de muncă, ceva mai lejer, ca să pot face față și să am și eu un venit”, spune femeia, pentru stirileprotv.ro.
Citește și: Pensii 2024. Ce este „pensia de leneş”, cât primeşte pe card un român după doar 5 ani de muncă
Potrivit Organizației Internaționale a Muncii, doar 54% dintre femeile din România au oficial un loc de muncă. Printre ele sunt și femei care renunță la serviciu ca să aibă grijă de copii.
„În continuare avem niște norme sociale și culturale destul de patriarhale, care văd femeia ca responsabilă cu îngrijirea gospodăriei și creșterea copiilor. Al doilea aspect este legat și de infrastructura deficitară în ceea ce privește îngrijirea copiilor după naștere. Practic, noi nu avem un sistem atât de bine pus la punct de creșe și de grădinițe, mai ales în rural.”, a explicat sociologul Adrian Dan.
Printre cele 46% de românce care nu sunt active pe piața muncii, multe lucrează însă la negru. Sunt tentate de banii care le intră în buzunar, nu plătesc taxe și impozite. Cele mai multe fac menaj sau manichiură-pedichiură.
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani. Cei care nu au acumulat 15 ani de vechime pot încheia un contract de asigurare cu Casa de Pensii pentru care trebuie să plătească lunar 25% din salariul minim brut, adică 925 de lei. În cazul în care nu au lucrat niciodată, soțiile au dreptul la pensie de urmaș, dacă durata căsătoriei cu persoana decedată a fost de cel puțin 15 ani. În acest caz, pensia reprezintă 50% din suma pe care o primea soțul.