Autorităţile constănţene au prezentat miercuri, în şedinţa Colegiului Prefectural, măsurile pe care le vor lua în acest sezon estival.
Şeful Poliţiei Judeţene Constanţa, Mircea Vizitiu, a declarat că poliţiştii vor acţiona în perioada 1 iunie – 3 septembrie, în sistem integrat, în principal cu jandarmi, dar vor fi sprijiniţi şi de alte instituţii. El a mai spus că şi în această vară poliţiştilor constănţeni li se vor alătura colegi din ţară detaşaţi pe litoral.
„Din partea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului vom participa cu 283 de poliţişti, dintre care 105 de poliţie rutieră, ceilalţi sunt de la subunităţile de pe litoral. În plus faţă de aceştia, beneficiem de sprijinul colegilor din ţară. Vom primi 164 de detaşaţi pe care îi vom distribui potrivit competenţelor. Vorbim aici de structuri de ordine şi siguranţă publică, de poliţie judiciară şi de criminalistică. Colegii detaşaţi vor începe activitatea pe 1 iulie şi o vor încheia pe 3 septembrie”, a spus şeful IPJ Constanţa.
El a mai spus că în sprijinul poliţiştilor se vor afla 322 de jandarmi, atât de la Inspectoratul Judeţean, cât şi de la Gruparea Mobilă Tomis.
Directorul adjunct al Gărzii de Coastă, Laureţiu Cristian Cicu, a afirmat că poliţiştii de frontieră au luat măsuri pentru ca refugiaţii aflaţi în Bulgaria să nu treacă ilegal graniţa în ţara noastră pentru a încerca ulterior să ajungă într-o ţară din Vestul Europei.
„Foarte important este aspectul supravegherii frontierei între punctele de trecere a frontierei. După cum ştie toată lumea, pe teritoriul Bulgariei există un număr însemnat de refugiaţi care nu doresc să rămână acolo, tendinţa lor este migraţia către statele din Vestul Europei. Ne-am luat măsuri ştiind că există posibilitatea România să fie o ţară de tranzit şi ne-am întărit foarte bine graniţa cu Bulgaria”, a spus reprezentantul Gărzii de Coastă.
El a precizat că pentru minivacanţa de Rusalii au fost luate măsuri de suplimentare a efectivelor în cele trei puncte de trecere a frontierei din judeţ, recomandându-le oamenilor să nu folosească un singur punct de frontieră, ci pe toate trei, preconizând că timpii de aşteptare în acea perioadă nu vor depăşi 30 de minute.
Prim adjunctul inspectorului şef al ISU Dobrogea, Ion Vlăduţ, a afirmat că vor fi puncte de prim ajutor pe plajă, pe mare şi vor fi înfiinţate nouă puncte de lucru pentru autospeciale, atât în staţiuni de pe litoral, cât şi în judeţ şi pe Autostrada Soarelui.
„Vom înfiinţa şase puncte de prim-ajutor. Anul trecut am început cu patru, acum începem cu şase. Înfiinţăm alte nouă puncte de lucru cu autospeciale de stingere pentru a scurt timpul de intervenţii la incendii, accidente rutiere, inundaţii ca urmare a precipitaţiilor. Înfiinţăm cinci puncte de salvare din mediul acvatic, patru în zona de litoral, cu sprijinul Gărzii de Coastă, şi un punct de salvare pe lacul Siutghiol”, a afirmat Ion Vlăduţ.
El a precizat că autospeciale vor fi amplasate în Mamaia, Costineşti, Saturn, Techirghiol, în zona Valea Dacilor de pe Autostrada Soarelui, dar şi în localităţile Crucea, Cogealac, Adamclisi, unde în anii trecuţi au existat incendii de vegetaţie. Pentru punctele de lucru de la Crucea, Cogealac, Adamclisi vor veni trei autospeciale din alte judeţe, a mai spus prim adjunctul inspectorului şef al ISU Dobrogea.
Ion Vlăduţ a menţionat că vor fi aproximativ 200 de subofiţeri pe tură în această perioadă şi 11 inspectori de prevenire. Aceştia din urmă vor acţiona pe parcursul verii în zona unităţilor hoteliere, a celor de alimentaţie publică şi a cluburilor.
De asemenea, el a mai spus că pompierii vor fi prezenţi şi la toate manifestările cultural-artistice, organizate pe litoral în sezonul estival.
Citeşte şi „Litoralul pentru toţi” 2017: De la cât pornesc preţurile