Şefa Comisiei Europene a explicat că aproape 95% dintre vaccinurile pentru COVID-19 fabricate în UE de Pfizer şi BioNTech au fost exportate începând cu 30 de ianuarie, iar restul de Moderna.
Ursula von der Leyen a spus că ambele companii își respectă contractele de aprovizionare cu UE, iar, astfel, nu există nicio limitare privind exportul acestor seruri. În schimb, în privinţa exporturilor AstraZeneca, UE este „este foarte atentă”, din cauza nerespectării de către companie a livrarilor către blocul comunitar european.
Şefa CE a adăugat că Statele Unite şi Marea Britanie au dispus de sisteme care au blocat în mod eficient exportul de vaccinuri pentru Covid-19.
Citeşte şi: Un an de la primul caz de COVID în România. Ce s-a schimbat și ce urmează pentru români
Totodată, Ursula von der Leyen a avertizat că autorităţile trebuie să fie precaute în continuare pe fondul răspândirii noilor tulpini de coronavirus, notează agenţia Reuters.
„Referitor la situaţia epidemiologică, am constatat tendinţe de stabilizare şi de scădere a numărului de cazuri de infecţii în 20 de ţări, însă au fost raportate creşteri în alte şapte state.
Totodată, există surmenaj privind COVID-19 în rândul cetăţenilor. Situaţia e severă în anumite regiuni ale Europei, dar trebuie să fim precauţi şi în privinţa tulpinilor de COVID-19 care se răspândesc”, a precizat joi preşedintele Comisiei Europene.
Ursula von der Leyen a afirmat că principalul obiectiv este vaccinarea cetăţenilor din statele UE. Totodată, a anunţat că 200 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru secvenţiere în aşa fel încât să poată fi depistate mai rapid tulpinile de COVID-19.
„Tulpina B 117 s-a răspândit în aproape toate statele mebre, cu o singură excepţie. Tulpina sud-africană se află în 14 ţări UE, iar tulpina braziliană în şapte, aşa că avem de-a face cu multe provocări. Pentru a accelera procesul de vaccinare, fiecare trebui să se implice. Astfel, colaborăm împreună cu furnizorii de vaccinuri pentru a accelera producţia.
E nevoie să susţinem detectarea rapidă a noilor tulpini prin cooperarea cu statele membre, în special prin creştere capacitatea de secvenţiere. Comisia Europeană alocă 200 de milioane de euro cadrului legal pe care ECDC îl oferă în aşa fel încât statele membre să poată contracta servicii de secvenţiere”, a mai precizat şefa CE.
„Despre paşapoartele de vaccinare, am discutat acest subiect. Există numeroase întrebări, sunt chestiuni politice. Prima dintre ele este, bineînţeles, la care vor fi folosite aceste certificate, dar şi e vorba şi despre elemente ştiinţifice. În continuare nu este clar dacă se transmite virusul după ce eşti vaccinat. La nivelul UE, trebuie să le folosim pentru a asigura funcţionarea pieţei unice.
Statele membru, cu sprijinul Comisiei Europene, au ajuns la un acord cu privire la ce date vor fi incluse în certificatul de vaccinare în scopuri medicale. Este un conţinut unitar – ce fel de vaccin a fost folosit, conţine un element de identificare precum codul IBAN şi minimum de date necesar pentru acest paşaport.
Pot fi transmite informaţie că persoana a fost vaccinată, că are un rezultat negativ la testul PCR sau că s-a vindecat de COVID-19 şi este imună”
Şefa Comisiei Europene a dat de înţeles că va dura cel puţin trei luni până când vom putea vorbi despre introducerea paşaportului de vaccinare.
Citeşte şi: Vaccinul Pfizer, administrat în trei doze? „Tulpina va deveni rezistentă la protecţie”