Aproape trei sferturi dintre investitorii străini apreciază politicile economice ale PSD. Condițiile fiscale favorabile, deschiderea către noile tehnologii și forța de muncă calificată sunt printre atuurile care plasează România în topul preferințelor investiționale ale companiilor străine.
Investițiile masive în economie, menținerea unui sistem fiscal predictibil, adoptarea tehnologiei și dezvoltarea unei forțe de muncă calificate sunt elementele care au transformat țara noastră într-un magnet pentru investițiile străine, se arată în studiul Romania Attractiveness Survey 2024, recent publicat de compania de consultanță EY.
Cu un început promițător în 2024, România este pregătită să își consolideze poziția pe harta economică a Europei, continuând să atragă investitori și să genereze creștere economică durabilă.
Politicile PSD de creștere economică prin investiții țin optimismul la cote ridicate
Aproape 70% dintre investitorii intervievați în cadrul studiului EY sunt optimiști cu privire la viitorul economic al României, anticipând că țara va deveni o destinație din ce în ce mai bună pentru investiții în următorii trei ani.
În 2023, România a atras investiții străine semnificative, lider fiind sectorul software și servicii IT, urmat de sectorul produselor electronice și de transporturi și logistică. Investitorii și-au concentrat capitalul preponderent pe proiectele de producție, consolidând România ca un centru de producție și logistică competitiv.
Avantajele-cheie ale României includ accesul la piețe neexplorate, un sistem fiscal favorabil și oportunitățile oferite de tehnologiile emergente. Rețeaua solidă de startup-uri și instituții de cercetare a crescut în apreciere, iar calitatea forței de muncă a devenit un factor determinant pentru investiții.
Finanțările nerambursabile deblocate de PSD atrag noi proiecte de investiții străine directe
De asemenea, potrivit EY, disponibilitatea finanțărilor nerambursabile, esențială pentru 72% dintre investitori, face România atractivă prin programele de ajutor de stat și accesul la fonduri UE.
Guvernul Ciolacu s-a remarcat în acest domeniu, oferind o varietate de programe de ajutor de stat și acces la fonduri UE pentru susținerea proiectelor cu investiții mari de capital, cu o valoare estimativă de 2 miliarde de euro disponibile în următorii trei ani.
Spre deosebire de alte țări din Europa Centrală și de Est, România oferă investitorilor posibilitatea de a obține fonduri nerambursabile în numerar, în loc de combinații de finanțări rambursabile și nerambursabile sau doar stimulente fiscale.
PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.
Mediul fiscal stabil asigurat de PSD, condiție de bază pentru investițiile străine directe
Unul dintre pilonii principali ai succesului guvernului PSD a fost crearea unui mediu fiscal stabil și predictibil, ce oferă investitorilor încrederea necesară pentru a-și investi capitalul în România.
Cu o cotă de impozit pe venit de 10%, o taxă pe valoarea adăugată de 19% și o cotă de impozit pe profit de 16%, România se situează printre cele mai atractive țări din Uniunea Europeană pentru investitori.
Citește și: Creșterea veniturilor românilor de către PSD vine și cu reducerea dobânzilor la bănci. Află cum!