Aproape un sfert dintre copiii lumii trăiesc în ţări afectate de conflicte sau lovite de dezastre

Conform estimărilor UNICEF, 535 de milioane de copii – aproape unu din patru – trăiesc în ţări afectate de conflicte sau dezastre, adesea fără acces la servicii medicale, educaţie de calitate, nutriţie adecvată şi protecţie.
Roxana Gagiu
09 dec. 2016, 11:34
Aproape un sfert dintre copiii lumii trăiesc în ţări afectate de conflicte sau lovite de dezastre

Aproape trei sferturi – 393 milioane – dintre copiii lumii care trăiesc în ţări confruntate cu situaţii de urgenţă se află în Africa Subsahariană, urmată de Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, unde regăsim 12% dintre aceşti copii.

Noile cifre sunt publicate cu ocazia aniversării de către UNICEF, duminică, 11 decembrie 2016, a 70 de ani de activitate desfăşurată necontenit în cele mai dure locuri din lume pentru a oferi ajutor vital, sprijin pe termen lung şi speranţă copiilor ale căror viaţă şi viitor sunt ameninţate de conflicte, crize, sărăcie, inegalitate şi discriminare.

„UNICEF a fost creat pentru a oferi ajutor şi speranţă copiilor ale căror viaţă şi viitor sunt periclitate de conflicte şi lipsuri, iar această cifră enormă – reprezentând jumătate de miliard de copii – ne reaminteşte că misiunea noastră devine tot mai stringentă pe zi ce trece”, a declarat Directorul Executiv al UNICEF, Anthony Lake.

Impactul conflictelor, al dezastrelor naturale şi al schimbărilor climatice îi obligă pe copii să îşi abandoneze casele, rămânând prinşi în spatele zonelor de conflict şi fiind expuşi riscului de îmbolnăvire, violenţă şi exploatare.

•Aproape 50 de milioane de copii au fost dezrădăcinaţi, peste jumătate dintre ei fiind obligaţi să îşi abandoneze casele din cauza conflictelor.
•Odată cu intensificarea atacurilor din Siria, numărul copiilor ce trăiesc sub asediu s-a dublat în mai puţin de un an. În jur de 500.000 de copii trăiesc, în prezent, în 16 zone asediate din întreaga ţară, fiind izolaţi aproape complet de ajutoarele umanitare susţinute şi serviciile de bază.
•În nord-estul Nigeriei, în jur de 1,8 milioane de persoane sunt strămutate, aproape 1 milion dintre ele fiind copii.
•În Afganistan, aproape jumătate dintre copiii de vârsta ciclului primar nu merg la şcoală.
•În Yemen, aproape 10 milioane de copiii sunt afectaţi de conflicte.
•In Sudanul de Sud, 59% dintre copiii de vârsta ciclului primar nu merg la şcoală şi 1 din 3 şcoli este închisă în zonele afectate de conflict.
•La mai bine de două luni după ce uraganul Matthew a lovit Haiti, peste 90.000 de copii sub cinci ani au în continuare nevoie de asistenţă.

Situaţiile de urgenţă care afectează în prezent copiii cei mai vulnerabili riscă să submineze imensele progrese realizate în ultimele decenii: faţă de 1990, s-a înjumătăţit numărul copiilor care mor înaintea vârstei de cinci ani, iar sute de milioane de copii au fost scoşi din sărăcie.

Rata necuprinderii în educaţie a copiilor de vârsta ciclului primar a scăzut cu peste 40% între 1990 şi 2014.

În ciuda progreselor semnificative, prea mulţi copii rămân în urmă din cauza genului, rasei, religiei, apartenenţei etnice sau dizabilităţii, pentru că trăiesc în sărăcie sau în comunităţi greu accesibile sau pur şi simplu pentru că sunt copii.

„Indiferent dacă un copil trăieşte într-o ţară aflată în conflict sau într-una în care este pace, dezvoltarea sa este critică nu doar pentru viitorul său, ci şi pentru viitorul societăţilor noastre,” a afirmat Lake.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu în lumea artistică din România. Un cântăreț a murit într-un accident rutier în Marea Britanie
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
Playtech.ro
Ce să presari peste cartofi în aprilie pentru a dubla recolta. Scoţi 3 kilograme dintr-un singur cuib
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Scandal uriaș între România și Rusia. Decizie dură de la Moscova
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Elevii care pot primi 300 de lei de la stat. Condițiile pentru a primi și subvenții de masă, cazare și transport
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Un nou proces pentru reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale a ajuns pe masa ICCJ. Prima decizie a judecătorilor
MediaFlux
UE îi declară război lui Trump! A fost făcut anunțul de ultimă oră
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu