Philipp Missfelder a apreciat că, din vara anului 2012, evoluţiile politice din România au fost favorabile, renunţându-se la competiţie în favoarea cooperării între actorii politici. „Pentru Ponta a fost clar un an foarte dificil. Prim-ministrul român a trebuit să facă faţă multor provocări, unor atacuri şi, de asemenea, competiţia cu preşedintele. În final, el a câştigat alegerile şi acum este prim-ministru ales legitim. Iar eu cred că vizita lui în Germania a fost un real succes. Sunt încă multe lucruri de clarificat, cum ar fi chestiunea Schengen, situaţia economică, viitorul ţării. Dar observăm schimbări pozitive în politica internă a României şi sperăm că se va continua cooperarea, în defavoarea competiţiei. În ceea ce îl priveşte pe premierul Ponta, reafirm că vizita sa a fost un succes, mai ales că întâlnirea sa cu doamna cancelar Merkel s-a extins cu 30 de minute, peste protocolul alocat. Astfel, din ceea ce am auzit, a fost o discuţie foarte bună şi interesantă”, a spus Missfelder.
Acesta a spus că Germania îşi doreşte un parteneriat mai strâns cu România şi din perspectiva relaţiilor germano-moldovene, deoarece Germania este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Moldovei, iar Berlinul îşi doreşte să sprijine apropierea Chişinăului de Uniunea Europeană.
Optimismul lui Missfelder vizează nu doar relaţiile bilaterale dintre România şi Germania, cât şi modul în care cele două state ar urma să colaboreze în cadrul deciziilor adoptate la nivel european. „Opinia mea, pentru că nu pot vorbi în numele Guvernului desigur, este că asistăm la o situaţie în care putem spune că timpurile grele au trecut şi acum este un nou început pentru relaţiile bilaterale. Pot să spun că vizita din Germania a prim-ministrului Ponta a fost un succes şi sunt convins că vor urma multe alte vizite aici. De asemenea, am convingerea că doamna cancelar Merkel şi premierul Ponta vor colabora şi la Bruxelles, şi în Consiliul European, deci nu numai la nivel bilateral”, a spus parlamentarul german.
În ce priveşte chestiunea delicată a datoriilor pe care companii româneşti le au faţă de firme germane, Missfelder a a arătat că regulile sistemului economic european trebuie respectate, însă nici partea germană nu vrea să-şi forţeze prea mult partenerii din Europa. „Nu vrem să ne forţăm prietenii din Europa, inclusiv România, şi nici să le cauzăm prea multe bătăi de cap. Dar ştim că toată lumea trebuie să îşi facă temele. De exemplu, avem reformele structurale din Franţa, reforma taxelor în Italia. Şi referitor la România, acesta este modul pe care îl recomandăm pentru gestionarea acestor chestiuni. România trebuie să facă tot posibilul pentru a reduce cheltuielile. Dar trebuie să o facă în aşa fel încât să nu fie o povară prea grea pentru populaţie, şi numai Guvernul român poate decide cum să facă acest lucru, nu noi (…) Politica noastră referitoare la datoriile pe care atât România, cât şi alte state le au faţă de noi, este o combinaţie de presiune uşoară şi suport pentru înlesnirea situaţiei”, a spus oficialul german.
Philipp Missfelder este preşedintele Organizaţiei de Tineret a CDU, cea mai mare organizaţie politică de tineret din Germania, cu peste 130.000 de membri. Parlamentar în Bundestagul german, Missfelder este purtător de cuvânt pentru Politica Externă din partea Uniunii Creştin-Democrate, partidul condus de Angela Merkel, şi liderul CDU în Comisia de Afaceri Externe.