Şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul IGJR, colonelul Liviu Uzlău, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Prefectura Constanţa, care sunt scopurile exerciţiului „Tomis 17”.
„Primul dintre ele, antrenamentul interoperabilităţii. Nu suntem singuri în caz de criză, nu acţionăm singuri, ci acţionăm într-un tot unitar. Pe timpul misiunilor reale suntem de obicei 2 – 3 structuri care colaborăm. În acest tip de exerciţii am încercat să aducem şi din afara ministerului de Interne şi chiar am reuşit o colaborare foarte bună cu cei de la SRI. De ce? Într-o situaţie reală va trebuie să ne înţelegem, trebuie să învăţăm să ne înţelegem şi am reuşit să aducem la masă aceste structuri pentru a ne antrena împreună. Un al doilea scop este acest parteneriat pentru securitate. Societatea civilă, cetăţeanul trebuie să contribuie la creşterea gradului său de siguranţă, rolul nostru, al instituţiilor de forţă, este de a-i asigura această siguranţă, dar atâta timp cât cetăţeanul nu conştientizează că trebuie să colaboreze şi să coopereze cu noi ne este mai dificil. Ducem la bun sfârşit misiunea, dar un pic mai greu. În acest sens, am luat decizia să desfăşurăm activităţile în zone publice”, a explicat colonelul Liviu Uzlău.
De asemenea, un alt motiv pentru desfăşurarea acestor antrenamente l-a reprezentat contextul internaţional. „Cunoaştem contextul internaţional, atacurile care se petrec în special în Europa. Am văzut în Turcia ce se întâmplă foarte des, pe lângă Turcia sunt ţările simbol ale Europei, care sunt din ce în ce mai des supuse acestor violenţe, încercăm să ne pregătim înainte de a se întâmpla ceva în speranţa că vom rămâne la stadiul de pregătire”, a mai spus şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul IGJR.
Inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa, colonelul Constantin Dima, a explicat, în aceeaşi conferinţă de presă, în ce vor consta cele trei exerciţii.
Astfel, primul va avea loc în 17 ianuarie, de la ora 13.00, în zona Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, structurile locale ale MAI urmând să intervină pentru contracararea unui atac, urmat de sechestrarea unor persoane, la un obiectiv din competenţa Jandarmeriei Române.
Cel de-al doilea exerciţiu se va desfăşura pe data de 18 ianuarie, de la ora 11.00, în Piaţa Ovidiu, acolo unde structurile din cadrul Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului vor interveni la o maşină suspectă, parcată în zonă.
Ultimul exerciţiu este programat să se desfăşoare în 19 ianuarie, de la ora 12.00, în Piaţeta Cazino Mamaia, unde structurile de jandarmi vor interveni în cadrul unui atac asupra unui transport special. Aceste exerciţii se vor desfăşura fără a afecta buna desfăşura a activităţilor instituţionale sau cetăţeşti şi fără a impune restricţii majore de circulaţie.
La aceste exerciţii vor participa aproximativ 100 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean şi de la Gruparea Mobilă Tomis, 40 de poliţişti din cadrul IPJ Constanţa. De asemenea, la aceste antrenamente vor fi prezente efective din cadrul ISU Dobrogea, STS Constanţa, SRI, DIICOT, BCCO Constanţa şi Poliţia Locală Constanţa.