Aproximativ 150 de profesori din Dolj au ocupat posturile în baza adeverinţelor de promovare a examenelor de licenţă, adeverinţe care au expirat la un an de la eliberare, iar Universitatea „Spiru Haret” le-a prelungit doar până anul trecut.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, profesorii au cerut eliberarea diplomelor, însă Universitatea „Spiru Haret” nu le-a emis pentru că nu mai sunt recunoscute de Ministerul Educaţiei.
„În acest moment Ministerul Educaţiei nu recunoaşte diplomele absolvenţilor de licenţă de la Spiru Haret, promoţia 2009, pentru că la unele specializări Universitatea nu avea acreditare. Există în acest sens un ordin de ministru. Profesorii au putut să intre în sistemul de învăţământ cu adeverinţele, pentru că au dat concursurile pe posturi înainte de izbucnirea scandalului diplomelor”, a declarat, vineri, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Georgică Bercea, potrivit Mediafax.
Cei 150 de profesori rămân deocamdată la catedră pentru că în acest moment există mai multe procese pe rol şi va fi luată o decizie în acest sens la finalizarea acestora.
Profesorii spun însă că nu înţeleg de ce li s-a permis înscrierea la facultate dacă nu le sunt recunoscute diplomele.
„Nu mi se pare normal, mi se pare o discriminare pentru că cei care au terminat în anii 2007, 2008 pot folosi diplomele pentru că acestea sunt recunoscute, iar nouă nu ne sunt recunoscute. Eu am terminat Psihologia în anul 2009 şi nu pot obţine diploma”, a declarat Georgeta Giurcă, profesoară la Şcoala Generală nr. 34 din Craiova.
Scandalul diplomelor eliberate de Universitatea Spiru Haret a izbucnit în 2009, când Ministerul Educaţiei nu a mai recunoscut licenţa la învăţământul la distanţă. De atunci, sute de absolvenţi au dat în judecată atât instituţia de învăţământ superior, cât şi ministerul, pentru recunoaşterea diplomelor.