Protestul, organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie, Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor METAROM, Federaţia Naţională Sindicală Solidaritatea-Metal şi Federaţia Generală a Sindicatelor Familia, va începe la ora 10.00, fiind aşteptaţi 2.000 de membri ai celor patru federaţii din industrie, care protestează faţă de perspectiva pierderii locurilor de muncă ca urmare a majorării preţului la gaze şi energie electrică, scrie Mediafax.
Sindicaliştii spus că, prin liberalizarea preţului la gaze şi prin creşterea preţului energiei electrice, se vor produce o serie de efecte dramatice pentru societatea românească, precum: creşterea preţului de cost al produselor finite din industrie, alunecarea spre faliment a întreprinderilor din „economia reală”, pierderea a zeci de mii de locuri de muncă, reducerea încasărilor bugetare, dezindustrializarea României şi creşterea sărăciei, a excluziunii şi a polarizării sociale.
„În acest context, considerăm că măsura de creştere în România a preţurilor actuale la gaze şi energie electrică, fără nicio justificare economică reală, va duce la preţuri total necompetitive a produselor finite realizate în întreprinderile noastre şi la falimente în lanţ. Suntem de acord cu analizele impactului economic făcute de patronate şi credem că amânarea cu un an a creşterii acestor preţuri este măsura cea mai înţeleaptă pentru salvarea industriei româneşti, urmând ca în această perioadă să se găsească, împreună cu partenerii sociali, soluţii viabile la aceste probleme”, se arată într-un comunicat.
Guvemul României a adoptat, în ianuarie, Hotărârea nr. 22 privind stabilirea preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru piaţa reglementată de gaze naturale, prin care a stabilit Calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate la gazele naturale din producţia internă.
„Prin aplicarea acestui act normativ, preţul gazelor naturale a crescut în primele trei luni ale acestui an cu circa 21 la sută pentru consumatorii industriali. Preţul va continua să crească într-un ritm mediu trimestrial de peste 12 la sută până la 01 octombrie 2014. Acest ritm de creştere al preţului se aplică şi pentru consumatorii din piaţa liberă. După cum se poate observa, consumatorii industriali vor ajunge să plătească în luna octombrie 2014 un preţ la gazele naturale din producţia internă cu 160 la sută mai mare faţă de luna ianuarie 2013. Este un ritm de creştere de neconceput într-o perioadă atât de scurtă pentru orice producător industrial din orice ţară”, se mai arată în comunicat.
Sindicaliştii susţin că, prin aplicarea noilor preţuri la gazele din producţia internă, a rezultat că în unităţile de producţie din domeniile metalurgiei, siderurgiei, construcţiilor de maşini, chimiei, sticlei, în care ponderea cheltuielilor cu gazele naturale reprezintă între 30-75 la sută, cheltuielile de producţie vor depăşi cu mult preţurile de vânzare ale mărfurilor pe piaţa concurenţială.
„Menţionăm că aproape simultan cu creşterea preţului la gazele naturale, începând cu 1 ianuarie 2013 au crescut preţurile şi la energia electrică cu circa opt la sută – prin creşterea tarifelor de transport şi distribuţie – iar de la 1 aprilie 2013 au crescut şi tarifele de transport la gazele naturale cu circa cinci – şase la sută. Evident că toate aceste creşteri de preţ se vor regăsi în preţurile finale ale mărfurilor şi în nicio conjunctură, oricât de favorabilă ar fi, piaţa nu poate absorbi aceste creşteri de preţ”, mai spun sindicaliştii.
Citeşte şi Nu scăpăm de scumpiri: CE recomandă României să NU amâne liberalizarea preţurilor la gaze