Aproximativ 200.000 de ruşi sunt încă plătiţi de multinaţionalele care şi-au anunţat retragerea din Rusia

Financial Times susține că multinaționalele continuă să plătească circa 200.000 de angajați din Rusia, în ciuda întreruperii activității.
Filip Stan
25 apr. 2022, 12:26
Aproximativ 200.000 de ruşi sunt încă plătiţi de multinaţionalele care şi-au anunţat retragerea din Rusia

Un articol al prestigioasei publicații Financial Times, citat de Economica.net, arată că, în prezent, la două luni de la debutul războiului din Ucraina, companiile multinaționale din occident au încă pe ștatele de plată circa 200.000 de angajați din Rusia. Asta în ciuda angajamentelor de a opri complet producția și de a părăsi țara care a invadat Ucraina.

Multe dintre companiile care și-au anunțat plecarea din Rusia, de la McDonalds la Renault s-au angajat să plătească în continuare, complet sau parțial, salariile angajaților ruși. O analiză a Financial Times arată că peste 188.000 de persoane se află în această situație, însă numărul real ar putea fi mult mai mare dat fiind faptul că multe firme, precum KFC sau Coca-Cola, au refuzat să menționeze dacă mai plătesc sau nu personalul din Rusia.

Pe deoparte, această stare de fapt arată de ce rușii nu sunt încă speriați sau revoltați de situația în care se află țara din punct de vedere economic, iar pe de alta există riscul ca, în curând, sute de mii de angajați să rămână fără surse de venit.

Cei de la Financial Times notează că primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat recent, făcând referire la salariații multinaționalelor din zona capitalei ruse, că „aproximativ 200.000 de angajați riscă să-și piardă locul de muncă”. Edilul a explicat că autoritățile au aprobat un plan de sprijin în valoare de 3,36 miliarde de lei (41,4 milioane de dolari). ) pentru cei expuși riscului.

În timp ce angajatori precum Boston Consulting Group, Linklaters și McKinsey au găsit soluția de a își transfera unii salariați în diferite țări pentru a continua activitatea, cei cu activități în producție sau retail nu au avut această opțiune, iar lucrătorii lor riscă să își piardă locurile de muncă dacă firmele nu văd nicio perspectivă de redeschidere a activității.

Citeşte şi: Japonia pune capăt pandemiei de Covid 19. Niponii au perfectat pastila care elimină coronavirusul

Chip Bergh, directorul executiv al Levi Strauss, a declarat în această lună că producătorul de blugi își plătește în continuare cei peste 800 de angajați din Rusia. Dar el a adăugat că „așa cum merg acum lucrurile, nu sunt optimist că ne vom întoarce în afaceri în forță în curând”.

Potrivit lui Peter Finding, un avocat specializat în probleme de muncă la FisherBroyles, prinse în războiul dintre Rusia și Ucraina, companiile care și-au suspendat operațiunile sunt încă obligate să plătească angajații pentru a respecta legislația rusă. Altfel pot da autorităților ruse motive întemeiate pentru o eventuală expropriere.

Potrivit unui studiu realizat de BCG, majoritatea investitorilor cred că va dura doi până la cinci ani până când companiile occidentale se vor putea întoarce în Rusia.

În acest timp, conform lui Peter Finding, „vom vedea destul de multe insolvențe și lichidări în Rusia”. În speranța că vor evita o asemenea situație, unele companii, precum British American Tobacco, au decis să transfere afacerea către parterul rus cu care colaborează. Altele încearcă să „paseze” activitatea din Rusia către parteneri din state care nu au impus sancțiuni statului care a invadat Ucraina.

Totuși, unele companii par gata să renunțe complet la investițiile din Rusia și, prin consecință, la angajații de acolo. Conform Laurei Marie Edinger-Schons de la Universitatea din Mannheim, cea mai importantă școală de afaceri din Germania, unele companii nu vor putea face față presiunii dacă războiul va continua. În acest context, mai ales după dezvăluirea atrocităților de la Bucha, firmele par gata să renunțe la tot.

„După Bucha, sentimentele s-au schimbat vizibil. Mulți au conștientizat că (n.n. – războiul) nu este doar din vina lui Putin. Există o parte considerabilă a cetățenilor ruși care, dacă nu susțin activ, acceptă că acest lucru se întâmplă”, consideră Laura Marie Edinger-Schons.

Din nefericire, orice decizie ar lua companiile străine, o eventuală concediere în masă a angajaților ruși poate atrage după sine, în loc de o dezaprobare a deciziilor luate de Kremlin, un sentiment de respingere a occidentului.

„Mai devreme sau mai târziu vom vedea zeci de mii de oameni care lucrau în marile fabrici occidentale că ajung șomeri. Acest fapt va fi folosit ca instrument politic de guvernul rus pentru a spune «uite, acestea sunt afacerile occidentale în care nu ar fi trebuit să avem încredere”, consideră unii dintre specialiștii chestionați de Financial Times.

Citeşte şi: Război în Ucraina, ziua 61. SUA vor oferi un ajutor militar de 700 de milioane de dolari Ucrainei şi aliaţilor regionali. Cinci gări au fost bombardate în Ucraina

DailyBusiness
Austria dă semnale pozitive! România s-ar putea să intre în spațiul Schengen terestru!
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Ce să adaugi în cafeaua de dimineață ca să arzi caloriile. Vei pierde rapid kilograme
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare lună
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Șoferii au scăpat de amenzi! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Adevarul
Îngerul păzitor: supraviețuitori ai naufragiilor, accidentelor aviatice și atacurilor teroriste povestesc despre întâlnirea cu salvatori miraculoși
wowbiz.ro
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui Culiță și Daniela Iliescu i-a surprins pe toți! Și logodnica artistului a început să plângă | VIDEO
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii majorate de la 1 ianuarie 2025. Casa Națională de Pensii a făcut anunțul mult așteptat
Cancan.ro
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă, arăți deosebit”
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Israel Katz devine noul ministru al apărării în Israel, promițând acțiuni decisive împotriva Hamas și Hezbollah
MediaFlux
Oficial! Ce bani vei lua în plus dacă ai o pensie între 1280 și 6000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate