În Chişinău, principala acţiune de protest s-a desfăşurat în faţa Parlamentului.
Potrivit autorităţilor, aproximativ 2.000 de persoane au participat la demonstraţia din capitala moldoveană, care s-a încheiat fără niciun incident.
Protestatarii au scandat lozinci precum „Noi suntem poporul” şi „Jos Plahotniuc”.
Acţiunea a fost organizată la iniţiativa societăţii civile, dar printre participanţi s-au numărat şi lideri sau reprezentanţi ai formaţiunilor de opoziţie, inclusiv de la Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), Platforma DA şi Partidul Nostru.
Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a susţinut că puterea ar trebui să fie preocupată de problemele sociale grave ale cetăţenilor moldoveni, ci nu de înlocuirea sistemului electoral din Republica Moldova.
„Această guvernare a transformat Republica Moldova într-o enclavă a corupţiei. Schimbarea sistemului electoral nu este altceva decât o găselniţă a guvernării pentru a sustrage atenţia de la furtul miliardului”, a declarat Năstase.
Ideea înlocuirii actualului sistem electoral, care este bazat pe liste de partid, cu unul mixt – în care jumătate din deputaţi sunt aleşi pe liste de partid, iar altă jumătate în circumscripţii uninominale – este sprijinită de reprezentanţii Partidului Democrat şi de Partidul Socialiştilor.
Reprezentanţii PAS şi Platformei DA susţin că un asemenea sistem electoral ar favoriza corupţia şi ar dezavantaja opoziţia, iar un avertisment în acest sens a venit şi din partea experţilor Comisiei de la Veneţia.
La Chişinău, reprezentanţii societăţii civile au adoptat inclusiv o rezoluţie, prin care se declară revoltaţi şi indignaţi de „capturarea instituţiilor statului de către liderii Partidului Democrat” şi lansează un apel către instituţiile internaţionale pentru a bloca schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova.
Printre instituţiile internaţionale numite în rezoluţie se numără Comisia de la Veneţia, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Comisia Europeană şi Parlamentul European, precum şi instituţiile din Statele Unite ale Americii.
De asemenea, protestatarii au dat exemplu pentru creşterea corupţiei şi a fraudei electorale sistemele mixte care au fost aplicate la un moment dat în Ucraina şi România.
Experţii Comisiei de la Veneţia au precizat anterior că o asemenea schimbare este „nepotrivită” în Republica Moldova.
Proteste mai ample au avut loc în alte oraşe moldovene, iar autorităţile au anunţat 8.000 de participanţi la Edineţ, 7.000 la Cahul şi 7.000 la Ialoveni.
Citeşte şi Ambasadorul SUA la Chişinău, uimit de tendinţele pro ruse ale moldovenilor