Aproximativ 30 de tineri la „maratonul democraţiei”, în Piaţa Victoriei

Aproximativ 30 de persoane au alergat, sâmbătă după-amiază, în jurul clădirii Palatului Victoria, îmbrăcaţi în echipament sportiv, unii dintre ei purtând steaguri. Participanţii la "maratonul democraţiei” spun că aceasta este forma lor de protest faţă de Guvern şi că prin mişcare vor să înceapă "schimbarea României".
Alina Costache
11 feb. 2017, 14:04
Aproximativ 30 de tineri la

UPDATE: În a douăsprezecea zi de proteste faţă de Guvern, 30 de tineri au ales să-şi manifeste nemulţumirile faţă de actuala conducere a executivului alergând 42 de kilometri în Piaţa Victoriei, pe trotuarele bulevardelor Kiseleff, Aviatorilor şi în jurul Palatului Victoria, dând, astfel, 21 de ture pe un traseu în formă de „V”, de la „victorie”. Îmbrăcaţi în echipamente sportive pentru a avea lejeritate în mişcări, dar şi pentru a rezista mai bine celor opt grade cu minus, protestatarii au purtat drapele şi benzi albe cu sloganul „#rezist”. „Maratonul democraţiei” s-a încheiat după aproximativ şase ore, când patru dintre maratonişti au reuşit să ducă la bun sfârşit kilometrii propuşi.

Tinerii – îmbrăcaţi în echipament sportiv, unii dintre ei cu bluze pe care scrie România – s-au întâlnit pe trotuarul de la Muzeul Antipa şi au alergat pe trotuar, pe bulevardul Aviatorilor, până la Aleea Modrogan şi înapoi, pe Kisellef, după care au înconjurat clădirea Guvernului.

Ei spun că vor să facă un traseu de 42 de kilometri, vând să încercuiască de 21 de ori Piaţa Victoriei. „Este o formă de manifestare paşnică, îmbinăm două lucruri plăcute pentru noi: faptul că facem mişcare şi ne menţinem în formă şi că sfidarea lor faţă de oameni este luată în seamă. Vrem o schimbare în bine. Diseară şi mâine seară ne vedem la protest”, a spus unul dintre participanţi.

Horia Vasiliu, iniţiatorul maratonului, spune că aceasta este forma lor de protest faţă de Guvern. „Consider că prin acest protest curat şi prin mişcare putem iniţia o schimbare adevărată în România. Ducem cei 42 de kilometri la capăt, cu siguranţă. Nu am intenţionat să fim nici foarte mulţi. Vom alerga doar pe trotuare, nu vrem să încurcăm circulaţia. Traseul va fi în formă de „V” (victorie), până la Aleea Modrogan, ne întoarcem, Kiseleff, ne întoarcem şi vrem, în semn de protest, să înconjurăm şi Guvernul. Rămânem şi la protest, am fost în fiecare seară”, a spus el. Unul dintre tinerii care aleargă are o pancartă pe care scrie „Lupăm pentru o ţară curată”.

La ora transmiterii acestei ştiri, când maratonul este în desfăşurare, în faţa sediului Guvernului s-au strâns deja primii manifestanţi – aproximativ 20 de persoane, pentru cea de a douăsprezecea zi de proteste.

De asemenea, la această oră şi în faţa Palatului Cotroceni s-au adunat, pentru a şaptea zi consecutiv, aproximativ 20 de manifestanţi, cerând demisia preşedintelui Klaus Iohannis. Ei au pancarte cu mesaje precum „Demisia”, „Iohannis nu e preşedintele meu”, „Ghinion, nu mai eşti preşedintele meu”, suflă în vuvuzele şi scandează „Demisia”.

Noi proteste de amploare au fost anunţate pe Facebook, atât pentru sâmbătă seară, cât şi pentru duminică, atunci când manifestanţii vor „să facă istorie”, prin numărul mare de participanţi. Ei au pregătit „Operaţiunea tricolorul”, propunându-şi ca la ora 21.00 să formeze un tricolor uman în faţa Guvernului cu ajutorul materialelor sau hârtiilor de culoare roşie, galbenă şi albastră.

Primele proteste în Piaţa Victoriei au avut loc în 31 ianuarie, în noaptea în care Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea codurilor penale şi proiectul de lege privind graţierea unor pedepse. În cele unsprezece zile de proteste, numărul record de manifestanţi a fost atins duminică, peste 280.000 de oameni protestând chiar în ziua în care Guvernul a abrogat Ordonanţa de Urgenţă privind codurile penale. Oamenii au spus că nu vor renunţa la proteste, pentru că Guvernul a minţit, a făcut un abuz adoptând o ordonanţă de urgenţă pentru a schimba prevederi din codurile penale, în beneficiul unor politicieni, şi trebuie să răspundă pentru ce a făcut şi să îşi dea demisia.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Cele 4 zodii care vor fi în al nouălea cer până pe 30 aprilie. Le așteaptă zile de poveste
Capital.ro
Modificare pentru mașină. RAR a schimbat legea. Șoferii care prezintă Poliției un certificat în plus
Playtech.ro
Unde trebuie să fie biroul notarial pentru o succesiune. Se dau bani degeaba la notari
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Standardizarea ar putea duce la pierderea unei comori a turismului românesc: A fost sub un asediu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
CTP susține că JD Vance ar fi vinovat de moartea Papei Francisc. Care e motivul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXE mărite pentru români. Oamenii vor fi obligați la plată chiar din 2025: Mutăm dintr-un buzunar în altul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile
MediaFlux
Mâncare gratis pentru toată lumea. Revoluția globală Incredible Edible poate ajunge în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Inima simplă a unui Papă complicat: întâmplările care l-au făcut om, înainte să devină Sfânt Părinte