Cele mai multe testări Babeş-Papanicolau, aproximativ 20.000, au fost realizate în unităţile sanitare din vestul, sud-vestul şi nord – vestul ţării. De asemenea, în unităţile din judeţele din centrul ţării au fost executate în jur de 8.000 de testări, scrie agerpres.ro.
„Este un început bun pentru acest program. Ne bucură faptul că femeile sunt receptive şi vor să participe, chiar dacă prezenţa medicilor de familiile este încă redusă. Încurajăm femeile ca şi anul viitor să participe la testări. Un rezultat pozitiv nu înseamnă cancer, dar înseamnă verificări ulterioare, mai amănunţite, care sunt şi ele tot gratuite şi care îţi pot salva viaţa. România are cea mai mare rată de de mortalitate prin cancer de col uterin din Uniunea Europeană”, a declarat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, potrivit unui comunicat al MS.
Ministerul Sănătăţii a lansat de la 1 septembrie Programul naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin.
În cadrul acestuia, toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, au posibilitatea să efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş-Papanicolau. Programul MS este gratuit şi se va desfăşura anual, pe o perioadă de cinci ani.
Programul de testare gratuită a femeilor este coordonat de nouă unităţi regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” din Bucureşti şi „Prof. dr. I. Chiricuţă” din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iaşi, Spitalul Clinic de Urgenţă ”Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului ”Prof. dr. Alfred Rusescu”, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş.
Pacienta se prezintă la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili şi dacă aceasta se poate încadra în program.
Programul MS a fost elaborat în scopul prevenirii şi combaterii cancerului de col uterin şi are ca obiectiv principal reducerea incidenţei formelor invazive de boală şi a mortalităţii datorate acestora.