Pericolul din farfurie. Sute de mii de persoane MOR anual din cauza alimentelor CONTAMINATE

În fiecare an, aproximativ 420.000 de persoane de pe întreaga planetă, dintre care o treime cu vârste sub cinci ani, mor din cauza bolilor cauzate de alimente contaminate, potrivit primului studiu pe această temă elaborat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Filip Stan
03 dec. 2015, 19:39
Pericolul din farfurie. Sute de mii de persoane MOR anual din cauza alimentelor CONTAMINATE

Raportul, prezentat joi, este rezultatul muncii de peste opt ani a peste 150 de oameni de știință din întreaga lume, care au încercat să determine repercusiunile consumului de alimente nesănătoase în ceea ce privește mortalitatea.

Dintre cei peste 200 de agenți care pot provoca intoxicații alimentare, OMS a reușit să studieze în profunzime efectele a numai 31 de elemente, printre care bacterii, virusuri, paraziți, toxine și substanțe chimice, dat fiind faptul că despre restul nu există informații suficiente sau concludente la nivel mondial.

„Luptăm împotriva unui dușman invizibil”, a avertizat în prezentarea raportului directorul pentru sănătate alimentară din cadrul OMS, Kazuaki Miyagishima.

Rezultatele au arătat că, în fiecare an, 600 de milioane de persoane suferă de intoxicație alimentară, ceea ce reprezintă aproape o persoană din zece pe plan mondial.

Dintre acestea mor 420.000, printre care și 125.000 de copii sub cinci ani, deși acest grup de vârstă reprezintă numai 9% din populația mondială.

Copiii mai mici de cinci ani sunt deosebit de sensibili la bolile diareice, strâns legate de intoxicațiile alimentare.

De fapt, în fiecare an, 550 de milioane de persoane se îmbolnăvesc de boli diareice, iar 230.000 dintre ele mor. Se estimează că bolile diareice afectează 220 de milioane de minori, iar anual mor 96.000 dintre aceștia.

Bolile diareice sunt cauzate în principal de norovirusuri, salmonella, E.coli.

O contaminare alimentară poate cauza simptome pe termen scurt, dar poate avea și efecte grave pe termen lung precum cancerul, dureri renale, dureri hepatice și tulburări neuronale.

Copiii care supraviețuiesc celor mai grave forme de intoxicație alimentară pot suferi întârzieri în dezvoltarea lor fizică și mintală. Aceste boli le afectează, de asemenea, pe femeile însărcinate, persoanele în vârstă și persoanele cu sisteme imunitare slăbite.

Riscul bolilor cauzate de hrana contaminată este mult mai mare în țările în curs de dezvoltare, unde apariția lor este strâns legată de pregătirea alimentelor cu apă contaminată, în lipsa condițiilor de igienă și cu condiții de înmagazinare inadecvate.

Cele mai afectate regiuni sunt A?frica — cu 91 de milioane de bolnavi și 137.000 de morți pe an — și sud-estul Asiei — cu 150 de milioane de cazuri și 175.000 de morți.

În regiunea Americilor, se îmbolnăvesc 77 de milioane de persoane pe an din cauza unei intoxicații alimentare, dintre care se estimează că 9.000 mor.

Dintre cei care se îmbolnăvesc în zona celor două Americi, 31 de milioane sunt copii cu vârste sub cinci ani, dintre care 2.000 mor.

Principala cauză a acestor suferințe și decese este diareea.

Specialiștii OMS pledează pentru potențarea relației dintre sănătate și agricultură pentru a se obține o dublă siguranță alimentară, adică acces la alimente care să fie sigure pentru consum.

În general, printre principalii agenți ai intoxicației alimentare se numără bacteriile listeria și cele care provoacă holera; virusul hepatitei A; paraziții care provoacă toxoplasmoza; cianura, aflatoxina.

Citeşte şi Alimente care ne pot îmbolnăvi sau chiar ucide

Spynews
Antonia și Cristian Marinescu de la Mireasa, sezonul 9, au aniversat trei luni de relație. Tânăra, mesaj emoționant pentru iubitul ei din afara competiției / FOTO
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Condimentul pe care nu e bine să îl consumi vara. Dă o aromă aparte mâncărurilor, dar îți poate face rău
Capital.ro
Cod Rutier 2024. Șoferii iertați după 72 de ore. Poliția nu mai are dreptul să țină permisul
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Pensii mai mari pentru acești români! Anunțul făcut de ministrul Muncii
Adevarul
Scandalul OUG 84. Guvernul face un pas înapoi în privința testelor antidrog. Reacția polițiștilor și a medicilor
Spynews
Știrile Antena Stars. Alina Eremia, incident neașteptat pe scena de la Neversea. Ce a pățit artista când se afla în fața publicului: „Simțeam adrenalina” / VIDEO
Spynews
Mira și Levi Elekes, vacanță de lux în Santorini! Cum arată locul fabulos în care s-au cazat: ”E ireal de frumos” / VIDEO
Evz.ro
Vestea serii despre Florin Piersic. Îți dau lacrimile
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
Strict SECRET în România. Decizia care-l face fericit pe Iohannis. Ordin la Guvern
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Trei copii răniți în urma unui accident pe DN 72 în județul Dâmbovița
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!