Tancurile M1 Abrams, de ultimă generaţie, au fost aduse din Polonia pe calea ferată pe platforme şi urmează să fie descărcate cu o macara de mare tonaj care a fost adusă la Mihail Kogălniceanu.
Şi alte utilaje de luptă – maşini de luptă a infanteriei M2 Bradley şi obuziere autopropulsate – urmează să ajungă la Unitatea Militară din judeţul Constanţa.
Nicolae Moneanu, comandantul Batalionului 184 Tancuri ”Cuza Vodă” din Galaţi, a declarat că experienţa de la aceste exerciţii comune ajută la creşterea interoperabilităţii cu structurile din NATO.
”Este o mare bucurie să mă aflu aici în momentul în care partenerii au discolat tehnica şi forţele pentru a participa la un exerciţiu în comun. Orice exerciţiu pe care îl avem în comun cu partenerii din Alianţă este un plus câştigat pentru noi şi pentru ei. Experienţa pe care o împărtăşim la aceste exerciţii ne ajută să creştem interoperabilitatea cu structurile din Alianţă. De asemenea, folosind aceleaşi tactici şi proceduri pe care NATO le are, avem posibilitatea să ne pregătim pentru orice misiune când ni se cere”, a spus comandantul, potrivit News.ro.
El a mai afirmat că militarii români, cel mai probabil, nu vor folosi tancurile aduse de americani.
”Pentru o tehnică din altă armată este foarte greu, trebuie o perioadă de pregătire, chiar ani, nu cred că se va pune problema de operat tehnica. Schimbul de experienţă se realizează la nivelul tragerilor cu armamanetul de infanterie. Fiecare echipaj românesc sau din Armata americană va folosi tehnica lor”, a precizat comandantul.
El a spus că militarii români şi americani se vor antrena la Smârdan, între 15 martie şi 30 aprilie.
La rândul lor, militarii americani au spus că au mai lucrat cu cei români, dar şi că drumul până în România a fost lung.
Unitatea de luptă americană care a sosit în România face parte din Brigada 3 Blindate care a dislocat în jur de 3.500 de soldaţi şi 2.800 de piese de tehnică militară de la Fort Carson, statul Colorado, în Bremerhaven, Germania, la începutul lunii ianuarie.
Militarii americani vor sta în România timp de nouă luni, după care vor fi înlocuiţi de alţi militari, asigurându-se astfel o prezenţă continuă în Europa, preciza MApN într-un comunicat.
Militarii americani ajunşi marţi la Mihail Kogălniceanu vor efectua exerciţii de tragere cu muniţie de luptă la nivel de pluton şi companie în Centrul secundar de instruire pentru luptă Smârdan şi vor participa la exerciţiile multinaţionale planificate să aibă loc în cursul acestui an, alături de militari din subunităţi de tancuri şi infanterie mecanizată din Forţele Terestre Române aparţinând Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă” şi Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei”.