Cei mai mulţi care au spus că sunt atractivi din punct de vedere fizic sunt femeile, tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 39 de ani şi persoanele necăsătorite.
Pentru jumătate dintre români, ochii sunt punctul forte, urmaţi de proporţiile corpului şi de aspectul îngrijit al părului. În ceea ce-i priveşte pe bărbaţi, aceştia consideră că foarte important pentru a fi atractivi este alura sportivă.
Dacă studii recente de piaţă au arătat că sumele alocate de români achiziţionării de produse pentru igienă sunt printre cele mai mici din Europa – doar 4% din bugetul anual al unui român este destinat cheltuielilor pentru igienă şi sănătate, potrivit datelor INS din iunie 2012 – datele recentului studiu le contrazic. Astfel, pasta de dinţi este folosită de 96% dintre români, săpunul de 95% dintre ei, în timp ce deodorantul este utilizat de 83% dintre români. Nici parfumul sau apa de parfum nu lipsesc din ritualul de îngrijire zilnică al românilor, peste trei sferturi dintre ei susţinând că îl folosesc cu regularitate. Iar, dacă bărbaţii spun că foarte importantă pentru ei este pasta de ras, peste jumătate dintre femei – 60% – nu se lipsesc de crema de faţă şi 54% folosesc în fiecare zi cremă de mâini. Demachiantul, însă, face parte din rutina zilnică doar la 47% dintre românce.
Nu la fel de optimiste sunt, însă, datele privitoare la grija pe care românii o acordă ingredientelor din care sunt realizate produsele de înfrumuseţare. Numai 12% dintre femei sunt atente la ce conţin cosmeticele pe care le folosesc, ele încercând să le evite mai cu seamă pe acelea care au în compoziţie parabeni şi săruri de aluminiu.
La capitolul dentiţie, românii nu stau prea bine. Numai 40% dintre ei au toţi dinţii naturali, în timp ce implantul dentar este considerat o opţiune pentru doar 9% dintre conaţionali.
De serviciile oferite de saloanele de înfrumuseţare se bucură mai puţin de un sfert dintre românce, majoritatea preferând să se ocupe de acasă de tot ce înseamnă îngrijire personală. Astfel, datele studiului ISA Center indică faptul româncele merg la salonul de înfrumuseţare mai ales pentru a beneficia de serviciile de pensat – 29% şi epilare – 27%. Vopsitul părului este o altă cerinţă destul de frecventă – 26% -, urmată de serviciile de manichiură şi pedichiură.
Studiul ISA Center a fost realizat în primăvara anului 2011, pe un eşantion de 523 de respondenţi – dintre care 274 de femei – reprezentativ pentru populaţia urbană – oraşe cu peste 50.000 de locuitori -, cu vârsta între 20 şi 65 de ani. Eroarea maximă este de plus-minus 4%. Maniera de realizare a studiului a fost interviul faţă în faţă, la domiciliul respondentului.