Apus de soare superb la mare. Cerul Constanţei s-a colorat luni seară în culorile toamnei, iar imaginile cu un apus ruginiu s-au viralizat pe reţelele de socializare. În aşteptarea răsăriturilor de la vară. „toamna” îşi schimbă însă straiele conform lunii din calendar în iarnă autentică de marţi.
Apus de soare va fi cu nori de zăpadă de marţi. După ce luni, 25 ianuarie, Constanța s-a aflat sub atenționare de cod galben de vânt, meteorologii Centrului Regional Dobrogea anunță că zilele următoare scad temperaturile și vin ninsorile. Mai exact, de marți, 26 ianuarie, vremea se va răci. Ziua va ploua slab, noaptea vor fi precipitații mixte la început, care apoi se vor transforma în ninsoare moderată, iar în cursul dimineții de miercuri este posibil ca stratul de zăpadă să ajungă la 10 – 15 cm, scrie Replica.
În aceste condiții, la nivelul Primăriei Constanța a fost convocat Comandamentul de iarnă. Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, președintele Comandamentului de iarnă: „Vom fi pregătiți să intervenim pentru deszăpezire în orice zonă a orașului, fie că vorbim despre bulevarde, străzi înguste, trotuare sau spații greu accesibile. Avem la dispoziție utilaje, oameni și ne pregătim pentru orice situație“.
Constanța este unul dintre cele mai vechi orașe atestate de pe teritoriul României. Prima atestare documentară datează din 657 î.Hr. când pe locul actualei peninsule (și chiar sub apele de azi, în dreptul Cazinoului) s-a format o colonie greacă numită Tomis.[5] Localitatea a fost cucerită de romani în 71 î.Hr. și redenumită Constantiana după sora împăratului Constantin cel Mare. În cursul secolului XIII Marea cea mare (cum era denumită atunci Marea Neagră) a fost dominată de negustorii italieni din Genova care au ajutat la dezvoltarea orașului. Ulterior, Constanța a suferit un declin sub conducerea otomană, devenind un simplu sat locuit de pescari greci și de crescători tătari de cai și oi. Localitatea a redevenit oraș după construirea căii ferate Cernavodă-Constanța și a portului, în 1865, pentru exportul grânelor românești. După Războiul de Independență (1877-1878), când Dobrogea a devenit parte a României, Constanța, principal port al statului, a crescut continuu, deținând acest rol până astăzi