Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) nu respinge ideea ca educația sexuală să fie introdusă ca materie opțională la bacalaureat, în contextul în care s-a propus ca religia să fie introdusă ca materie opțională. Acesta a declarat că educația sexuală nu ar face un rău, însă este important cine și cum o predă.
De asemenea, Bănescu a mai subliniat că religia ar trebui să devină o materie opțională la acest examen și a exemplificat care ar putea fi tipurile de subiecte pe care elevii le-ar putea primi.
„Religia face parte din trunchiul comun de materii. A putea să optezi pentru Religie ca materie de examen la bacalaureat este un lucru perfect justificat. Religia poate fi studiată și poate fi eligibilă pentru bacalaureat, întrucât conținuturile ei sunt culturale”, a precizat purtătorul de cuvânt al BOR.
Vasile Bănescu a fost întrebat dacă religia ar trebui introdusă ca materie opțională de bacalaureat doar în cazul liceelor profil teologic sau în cazul tuturor liceelor din România. Acesta este de părere că din moment ce este o materie predată în toată țara indiferent de profil, ar trebui ca această oțiune să fie disponibilă oricui.
„De vreme ce Religia e predată la toate liceele din România, e firesc să existe materie opțională, la bac, în toate liceele. Nu e nimeni forțat să aleagă Religia. Fiecare cult religios a avut libertatea să propună Ministerului Educației manuale făcute după programe acceptate și avizate de minister. Fiecare cult religios a propus manuale pentru zona lui de expertiză religioasă. Îmi pun și eu problema: când un elev va alege să dea bacalaureatul la Religie, sunt două posibilități: fie să existe o înțelegere la nivelul tuturor cultelor pentru o programă pe care elevii să o pregătească de comun acord, fie să se păstreze această linie confesională și elevii să fie examinați la bacalaureat din programele studiate de-a lungul anilor în confesiunea lor. Asta nu știu și rămâne o discuție deschisă.”, a mai explica purtătorul de cuvânt BOR
Purtătorul de cuvânt al BOR a fost, de asemenea, întrebat dacă aceasta ar fi o probă orală sau scrisă.
„Mă întrebați un lucru în fața căruia răspunsul meu e irelevant. Asta o decide ministerul, în mod clar. Propunerea cultelor nu vizează un astfel de detaliu. Probabil că ambele probe, deși diferite, sunt acceptabile. N-aș putea să vă răspund exact.”, a explic Vasile Bănescu
De asemenea, acesta a mai pus în discuție care ar putea fi subiectele pe care elevii le-ar putea primi la un astfel de examen.
„Să descrie stilul brâncovenesc. Să cunoască istoria familiei Brâncoveanu, cei mai importanți martiri din istoria creștinismului românesc. Lucruri de genul acesta. În niciun caz nu aș opta pentru un subiect de natură strict dogmatică. Nu aș merge într-o direcție a subiectelor strict teologice, pentru că elevii care termină un liceu nu trebuie să iasă teologi.”, a declarat Vasile Bănescu.
Cât despre posibilitatea ca acestă materie să nască necesitatea meditațiilor, acesta a declarat că: „Nu exclud, dar din punct de vedere moral, eu, personal, dacă ar fi să dau astfel de meditații, nu aș solicita niciun fel de cost pentru cei cărora le-aș preda. Mi se pare că ține de moralitatea elementară să nu-ți vinzi, ca să spun așa, informațiile într-un asemenea domeniu. Programele școlare pentru religie trebuie să privilegieze zona culturală. Pledau permanent pentru conținuturi culturale la această materie. La întrebarea mea retorică: ce rău poate face studiul religiei? – , cred că există un singur răspuns: niciunul. Cu ce ar fi mai rău decât alte materii?”
În acest context a fost pusă în discuție posibilitatea ca Educația Sexuală să fie, de asemenea, introdusă ca materie opțională pentru bacalaureat.
„Nu, n-ar face vreun rău, depinde cine o predă și cum o predă. Aici intrăm într-o problemă, apropo de diversitatea sexuală inclusă ca noțiune în programele școlare. Vreau să fiu foarte clar: termenul „diversitate” este unul absolut în ordine. Există diversitate culturală, etnică și sexuală, fără îndoială, nu e un secret pentru nimeni că există și oameni care nu sunt heterosexuali. Nu asta e problema. Problema e cu ce umpli conținuturile acestea. Teama cultelor – mă rog, „teamă” e un cuvânt nepotrivit – rezerva cultelor care au semnat această adresă comună este legată de ideologizarea acestei materii numită „educație sexuală”. Ea există și azi cu numele de „educație pentru viață”, dar depinde de conținuturi. Așa cum nu sunt de acord, ca teolog, ca subiectele de bacalaureat la religie să fie strict teologice, consider că un subiect la educația sexuală la bacalaureat nu ar trebui să fie un subiect care să implice noțiuni foarte ideologizate. Pe scurt: nu este firesc ca unui copil în formare – de 8,10, 12 ani – să-i prezinți ca posibile modele firești de viață intimă orientări sexuale diverse. Această opțiune este hrănită de o înclinație pe care nu școala are datoria să o stârnească.”, a afirmat Vasile Bănescu.