Din cauza declarațiilor că Adolf Hitler a fost un mare om de stat și că Giorgia Meloni, președintele partidului Frații Italiei, este o fascistă modernă, Calogero Pisano a fost demis din funcțiile de partid chiar înainte de alegerile de mâine. Pisano a fost coordonatorul Fraților Italiei în zona Siciliei. Presa i-a găsit postările fasciste pe Facebook, făcute în 2014 și 2016. Conducerea partidului Fratelli d’Italia a reacționat rapid. El a fost dat afară, deși a susținut că s-a distanțat de vechile declarații, acum „rușinoase”.
Acest caz din precampania electorală arată că Giorgia Meloni nu vrea ca politicienii locali să-i murdărească hainele proaspăt albite din trecutul ei postfascist.
Meloni, care și-a început cariera politică într-o organizație de tineret post-fascistă și mai târziu a devenit liderul partidului populist de extremă dreaptă Frații Italiei, lucrează de trei ani pentru a-și construi o imagine mai moderată. Ea nu mai vrea să părăsească Uniunea Europeană și moneda comună, ci doar să o remodeleze, potrivit analizei Deutsche Welle.
Spre deosebire de alți populiști de dreapta din Europa, Meloni condamnă războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, pledează pentru sancțiuni împotriva Rusiei și livrarea de arme către Ucraina. Totuși, ea consideră că Brexitul, ieșirea Marii Britanii din UE, este corect și are legături strânse cu Partidul Conservator Britanic. Giorgia Meloni este chiar președintele Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, alianța europeană a partidelor populiste de dreapta, care include și partidul de guvernământ polonez Pravo i Pravda (PiS).
Meloni relativ moderată?
Lutz Klinkhammer, un expert la Institutul de Istorie Germană din Roma, nu ar descri-o pe Meloni drept o postfascistă. „Suporterii ei probabil au opinii diferite de ea. Ea a respins eticheta de fascism. Nu cred că este potrivit să o caracterizez astfel. Dar ea este pe un curs foarte conservator pe plan intern și va încerca să oprească imigrația. Este un politician conservator cu un background postfascist”.
În timpul campaniei electorale, ea a batjocorit teama Europei de un guvern condus de extrema dreaptă. La Bruxelles, după cum a spus ea, le este frică doar să nu-și piardă privilegiile și puterea. Premierul ungar Viktor Orban, care este sub presiunea UE din cauza corupției din Ungaria, ar putea aștepta cu nerăbdare un nou aliat în Consiliul European.
Este vorba de beneficii sociale
Alegătorii italieni sunt mai puțin interesați de politica europeană sau externă, spune Lutz Klinkhammer de la Institutul Istoric German din Roma. „Italienii sunt îngrijorați. Campania electorală a fost în principal despre bani, se teme de o scădere a nivelului de trai, de pierderea asistenței sociale, de sărăcie. Sunt alegeri de protest, așa cum am avut de mai multe ori în ultimele decenii în Italia. Cu ceea ce se speră acum, ei cred într-un lider de dreapta, nu în populiștii de stânga”.
Prețurile energiei, inflația și consecințele crizei de coronavirus au fost principalele subiecte ale campaniei electorale și ale confruntărilor televizate. Partidele de dreapta și de stânga promit mai multe beneficii sociale.
Având în vedere că ultraconservatoarea Giorgia Meloni vrea să formeze o coaliție cu celelalte două partide populiste de dreapta Lega și Forza Italia, alianța de dreapta ar putea avea o majoritate sigură în ambele camere ale parlamentului italian. Potrivit sondajelor, partidul Lega al fostului ministru de interne Matteo Salvini are 13 la sută din voturi, în timp ce Forza Italia, condusă de veteranul Silvio Berlusconi, are șapte la sută, astfel că dreapta ar obţine în jur de 45-46%, mai mult decât suficient pentru ca Giorgia Meloni să devină prima femeie premier din istoria Italiei.