Este pentru a şase oară în ultimele şapte luni când producţia OPEC a evoluat în creştere, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg în rândul companiilor şi analiştilor.
Livrările saudite de ţiţei au urcat în august cu 150.000 de barili, la 9,95 milioane de barili pe zi, înregistrând a şasea creştere lunară consecutivă şi cel mai ridicat nivel din 1989, de când sunt înregistrate date lunare.
De asemenea, este cea mai mare creştere a producţiei în rândul statelor membre ale OPEC.
„Cantitatea de petrol extrasă de saudiţi este impresionantă. Piaţa ar putea deveni mai precaută în octombrie-noiembrie”, a declarat Sarah Emerson, analist la ESAI Energy în Wakefield, Massachusetts.
Cotaţia petrolului Brent cu livrare în octombrie a scăzut vineri cu 1,2%, la 115,16 dolari pe baril, la bursa din Londra.
O sursă apropiată situaţiei a declarat că Arabia Saudită va menţine producţia din septembrie la nivelul lunii august, cu excepţia cazului în care condiţiile din piaţă se vor modifica. Emiratele Arabe Unite au majorat la rândul lor livrările cu 120.000 de barili, la 2,92 milioane de barili pe zi, tot un nivel record după 1989.
Producţia Libiei a scăzut în schimb pentru a cincea lună consecutiv, cu 225.000 de barili, la 575.000 de barili pe zi, la cel mai redus nivel din octombrie 2011. La doi ani de la înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi, eforturile guvernului de a relansa industria petrolieră sunt împiedicate de violenţe şi proteste.
„Este clar că saudiţii şi Emiratele au mărit deliberat producţia pentru a compensa deficitul masiv din Libia”, a declarat Julius Walker, analist la UBS Securities în New York.
Angola a livrat luna trecută 1,74 milioane de barili de petrol pe zi, Nigeria 2,02 milioane barili, iar Iranul 2,57 milioane de barili.