Unsprezece persoane, între care un chimist şi un expert în toxicologie, au ajuns la Istanbul la 11 octombrie, la nouă zile după dispariţia editorialistului, a scris acest ziar proguvernamental, citând „surse de încredere”, scrie agerpres.ro.
Jamal Khashoggi a fost ucis în interiorul consulatului saudit de la Istanbul de către o echipă trimisă de Riad la 2 octombrie, un asasinat despre care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că a fost ordonat „de la cele mai înalte niveluri” ale guvernului saudit.
Parchetul de la Istanbul a afirmat săptămâna trecută că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis imediat după ce a intrat în consulat, iar corpul său a fost dezmembrat.
Conform Sabah, începând cu 12 octombrie, chimistul şi expertul în toxicologie au mers „cu regularitate” în consulat timp de o săptămână. Ei au acţionat de asemenea pentru ştergerea oricărei urme a crimei din reşedinţa consulului, în apropiere de consulat.
Cei doi bărbaţi, veniţi, conform Sabah, cu „o presupusă echipă de investigaţie”, au părăsit Turcia la 20 octombrie.
O delegaţi saudită s-a deplasat în Turcia la 12 octombrie pentru discuţii privind ancheta asupra morţii jurnalistului, colaborator al Washington Post.
Sabah a mai scris că anchetatorii turci nu au avut acces la consulat şi nici la reşedinţă decât după ce chimistul şi expertul în toxicologie s-ar fi „debarasat” de cadavru şi ai fi acţionat pentru eliminarea oricăror urme.
Consulatul a fost percheziţionat o primă dată în noaptea de 15 şi 16 octombrie, iar reşedinţa, la 17 octombrie.
În ciuda eforturilor desfăşurate de anchetatorii turci, cadavrul lui Jamal Khashoggi nu a fost găsit încă.
Un consilier al preşedintelui Erdogan, Yasin Aktay, a vorbit vineri despre posibilitatea ca trupul neînsufleţit al jurnalistului să fi fost dizolvat în acid.
Luni, vicepreşedintele turc Fuat Oktay a declarat pentru agenţia de ştiri Anadolu că informaţiile conform cărora corpul lui Khashoggi a fost dizolvat în acid trebuie investigate şi că este acum acceptat că jurnalistul a fost ţinta unei crime premeditate, relatează Reuters.
„Întrebare este acum cine a dat ordinele. La asta încercăm acum să aflăm răspunsurile. O altă întrebare unde se află corpul. Există informaţii că a fost dizolvat în acid. Toate acestea trebuie investigate”, a spus el.
În acelaşi timp, statele membre ale ONU încep luni la Geneva examinarea situaţiei drepturilor omului în Arabia Saudită, după furtuna declanşată de uciderea lui Khashoggi, potrivit AFP.