Încă din luna aprilie, potrivit publicaţiei americane citate, Ministerul saudit de Interne a propus unui număr de 1.239 de deţinuţi condamnaţi la moarte graţierea şi plata lunară în numerar a unei sume de bani pentru familiile lor, în schimbul participării la luptele din Siria.
Printre deţinuţii trimişi să lupte în Siria, conform aceluiaşi ziar, figurează cetăţeni din Afganistan, Egipt, Irak, Iordania, Pakistan, Somalia, Sudan, Siria, Kuweit şi Yemen. Toţi aceştia au fost condamnaţi la pedeapsa cu moartea pentru crimă, viol şi trafic de droguri.
La sfârşitul lunii august, mass-media arabe au relatat că forţele armate ale Arabiei Saudite au fost plasate în stare de alertă maximă. În acelaşi timp, reprezentantul permanent al Siriei la ONU a declarat că SUA şi Arabia Saudită pregătesc în Iordania şi Turcia sute de mercenari pentru a fi trimişi în Siria.
Între timp, votul din Senatul SUA asupra rezoluţiei ce ar autoriza utilizarea forţei împotriva Siriei, prevăzut pentru miercuri, a fost amânat pentru o dată ulterioară. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că dezbaterile referitoare la utilizarea armelor chimice în Siria continuă.
După cum a relatat Reuters, liderul democraţilor din Senat, Harry Reid, a decis să nu supună la vot posibila intervenţie militară în Siria miercuri, 11 septembrie. Reid a revenit în Senat şi a anunţat că nu va fi nicio procedură de vot, în contextul propunerii Rusiei privind plasarea armelor chimice deţinute de Siria sub control internaţional. Unii dintre consilierii săi nu au exclus ca votul să aibă loc până la sfârşitul acestei săptămâni.
Preşedintele american Barack Obama nu a decis încă dacă va da ordin pentru lansarea operaţiunii militare în Siria, în cazul în care Congresul va vota împotrivă, adaugă agenţia de presă ITAR-TASS, citată de Agerpres.